Muž neměl zbrojní průkaz, pistole patřila synovi. Ilustrační snímek

Muž neměl zbrojní průkaz, pistole patřila synovi. Ilustrační snímek | foto: AP

Staří manželé z Litoměřicka se kvůli nemoci zastřelili synovou pistolí

  • 35
Špatný zdravotní stav mohl za rodinnou tragédii, kterou vyšetřuje policie v Libochovicích na Litoměřicku. Důchodce tam tento týden zastřelil svou těžce nemocnou manželku a vzápětí spáchal stejnou pistolí sebevraždu.

"Skutečně byla nalezena dvě lidská těla bez známek života. Šlo o 86letého muže a 85letou ženu, kteří se dobrovolně rozhodli odejít ze života. S ohledem na rodinu ale nebudeme žádné další informace sdělovat," uvedla severočeská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

MF DNES se podařilo zjistit, že manželé v domě zanechali dopis na rozloučenou. Vysvětlují v něm, že je k činu dohnaly vážné nemoci a neviděli jiné východisko. V dopise zároveň vypořádali pozůstalost.

Muž neměl zbrojní průkaz. Pistole patří synovi, policie ale zatím nechce komentovat, zda ho čeká postih za to, že zbraň neuhlídal.

"Podle zákona o zbraních musí být každá zbraň zajištěna tak, aby ji nezneužila cizí osoba. V tomto případě policie zkoumá, jak se k ní senior dostal a jestli byla zajištěna proti zneužití," doplnila mluvčí Hyšplerová.

Zbraň totiž musí majitel uzamknout a navíc ji uchovávat odděleně od střeliva, jinak při jejím zneužití hrozí majiteli pokuta a případně i ztráta zbrojního oprávnění.

Na severu Čech to není poprvé, kdy muž zastřelil manželku a pak sebe. Loni v srpnu takto v Ústí nad Labem své problémy řešil policejní důstojník, jemuž žena oznámila, že od něj chce odejít (o případu zde).