Na nelegální skládku se přišlo při demolici bývalé olejny.

Na nelegální skládku se přišlo při demolici bývalé olejny. | foto: Vladimír Škaloud, 5plus2.cz

Toxické látky z centra Lovosic zmizí, začala sanace nelegální skládky

  • 1
Obří nelegální skládka nebezpečných chemikálií uprostřed Lovosic bude brzy minulostí. Sanační firmy se v areálu bývalé olejny v bezprostřední blízkosti nádraží pustily do práce. Do čtyř měsíce má být skládka pryč, odstranění nelegálních odpadů bude stát 2,4 miliony korun.

Čtyři tuny vysoce toxických a žíravých laboratorních chemikálií, devět tun chlorovaných parafínů, radioaktivní odpad a téměř 700 tun dalších rizikových látek. To vše obsahuje bludiště kontejnerů, sudů a lahví v areálu uprostřed zástavby.

„Je to chemická laboratoř, kde jsou smíchané chemikálie v různých množstvích a koncentracích. Jsou nebezpečné nejen pro vodu či ovzduší, ale i pro lidi. Chemikálie navíc z mnoha sudů volně vytékají, je to časovaná bomba,“ řekl při zahájení sanace ministr životního prostředí Richard Brabec.

Po vyklizení nebezpečných látek, jejichž vlastníkem je firma Wowitra, volalo město od roku 2009, kdy zdejší olejna ukončila provoz. Teprve v roce 2013 však vyšlo najevo, jak obrovské množství chemikálií se za zdmi areálu nachází.

„Prakticky po celém areálu je rozeseto několik hlavních i menších ložisek, kde jsou uloženy látky s rizikovými vlastnostmi. Hrozí zde riziko vzniku požáru, ale také riziko přístupu neoprávněné osoby a využití těchto látek k trestné činnosti, jako je například výroba drog či výbušnin,“ popsala stav areálu Ivana Ringsmuthová ze společnosti CZ Bijo, která zde prováděla průzkum.

Oddechneme si, těší se starosta

Lovosická radnice se k sanaci snažila přimět vlastníka odpadu, firmu Wowitra, avšak neúspěšně. Rozhodla se proto nebezpečí z centra devítitisícového města odstranit sama a vyhlásila výběrové řízení, v němž uspěly společnosti Purum a Aquatest.

O náklady na sanaci se město podělí se Státním fondem životního prostředí, který přislíbil dotaci ve výši 21 procent z celkových 2,4 milionu korun. „Až odtud všechny odpady zmizí, tak si konečně oddychneme,“ předeslal starosta Lovosic Milan Dian s tím, že náklady na odstranění zátěže bude město po společnosti Wowitra zpětně vymáhat.

Sanace je rozdělena do několika etap. První zahrnuje odebrání vzorků, jejich analýzu a volbu způsobu odstranění. Poté specialisté všechny odpady zajistí vhodnými obaly pro bezpečnou manipulaci a transport, teprve pak jednotlivé odpady zamíří do spaloven, cementáren nebo na skládky. Některé by však mohly být i znovu energeticky využity.

,