Majitel a provozovatel samoobslužného baru Miloslav Petrášek.

Majitel a provozovatel samoobslužného baru Miloslav Petrášek. | foto: Alice Klaubenschalková, 5plus2.cz

U Krásné Lípy je samoobslužný bar. Jeho majitel věří v poctivost lidí

  • 71
Za domem Miloslava Petráška na Kamenné Horce v Krásné Lípě je samoobslužný bar. Každý, kdo přijde, si může vzít, na co má chuť. Jsou tu buřty na opékání, pití, ovoce, zelenina i sladkosti - a kasička, kam má každý vhodit peníze za to, co zkonzumuje.

Miloslav Petrášek se inspiroval v cizině, kde je podobná služba turistům běžně k dispozici.

„Vůbec nepřemýšlím nad tím, že by tu někdo jedl a pil zadarmo. Věřím v poctivost lidí,“ říká s tím, že podobný samoobslužný bar už několik let funguje i v Jeseníkách.

„Tam je přímo na turistické stezce. K nám je to trochu z ruky, ale věřím, že i sem turisté trefí,“ těší se Petrášek. 

Strach prý nemá ani z toho, že by mu bar někdo vykradl nebo zničil. Jeho chalupa stojí hned vedle a občerstvovnu tak má pod dohledem.

Luční bar, jak jej nazval, není jen nějaký stánek u cesty. Petrášek je manuálně zručný, a tak je dřevěný objekt komfortní a lze ho nazvat i relaxační zónou.

Lehátka, jezírko i horký sud

Kromě využití kuchyňského koutku s lednicemi, vařičem a vodou odtékající do kamenného korýtka si v místě lidé mohou i odpočinout. K dispozici jsou lehátka, koupací jezírko a po náročné túře Petrášek rád roztopí i takzvaný horký sud, v němž se turisté mohou ponořit do lázně. 

„Vyrobil jsem ho sám a vejde se tam několik lidí. Ještě ale musím propočítat, kolik takový relax bude stát, přece jen dřevo nemám zadarmo,“ přemýšlí nadšenec.

Zajímavostí také je, že v baru není jen jedna kasička, ale dvě. Jde také o službu. „Do téhle velké lidé dávají peníze za to, co zkonzumovali, a tahle malá slouží těm, kteří potřebují drobné, je takzvaně rozměňovací,“ ukazuje Petrášek a popisuje, co ještě chce nabízet.

K relaxačnímu místu totiž přiléhá louka, která mu patří. „Momentálně tu lze přespat. Zatím tu je jeden stan a lidé už ho využili,“ dodává s tím, že nechybí ani toaleta, která je schovaná nedaleko v křoví.