Samice nosorožce tuponosého Zamba dostala v roce 2017 v ústecké zoologické zahradě k oslavě svých narozen dort z ovoce a sena.

Samice nosorožce tuponosého Zamba dostala v roce 2017 v ústecké zoologické zahradě k oslavě svých narozen dort z ovoce a sena. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Kauzu prodeje ostatků nosorožce z ústecké zoo do Protivína policie odložila

  • 0
Policisté ukončili prověřování prodeje ostatků samice nosorožce tuponosého Zamby. Veterináři v ústecké zoo ji minulé pondělí po vleklých zdravotních potížích uspali a zahrada pak její tělo prodala přírodovědnému muzeu v Protivíně, což vyvolalo ve městě pozdvižení.

„Kriminalisté prověřili veškeré skutečnosti, jak bylo s tělem Zamby naloženo, kde se v současné době nacházejí její rohy a co s nimi bude do budoucna,“ sdělila MF DNES mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

„Policisté neshledali, že by došlo ke spáchání trestného činu či jinému porušení zákona, proto věc založili,“ dodala Hyšplerová.

Tělo Zamby bude vystaveno v zoologickém muzeu, jež patří pod soukromou Krokodýlí zoo v Protivíně u Písku, jak MF DNES minulý týden potvrdil její ředitel Miroslav Procházka.

V Protivíně tak budou moci návštěvníci vidět kompletní trio nosorožců, které v Ústí žilo. Na místě už jsou vystaveny skelety samce Dana a samice Saši, kteří spolu se Zambou dorazili do Ústí v roce 1980. Dan a Saša uhynuli před 11 lety.

„Jsou to velmi vzácné exempláře a jsme nadšeni, že je tu budeme mít pohromadě,“ řekl Procházka. Kolik za Zambu zaplatil, nesdělil.

Nosorožčí rohy musí zůstat v Ústí nad Labem

Rohy Zamby však musí, jak nařídil krajský úřad, zůstat v Ústí. Co s nimi přesně bude, není jasné. Ve hře je jejich uložení do bankovního trezoru či spálení. Kvůli jejich ceně na černém trhu podléhá nakládání s nimi přísným opatřením.

MF DNES se opakovaně neúspěšně snažila získat vyjádření ústecké zoo, jak s rohy naloží a jaké jsou detaily dohody s protivínským zařízením.

Proti poslání těla Zamby na jih Čech protestují hlavně ústečtí muzejníci. Podle nich se totiž s představiteli ústecké zoo před dvěma lety, kdy už byl zdravotní stav zvířete špatný, ústně domluvili, že tělo získají oni.

„Když jsme se v pondělí dozvěděli o její smrti, obrátili jsme se na zoo a bylo nám řečeno, že k nám nepůjde. Velmi nemile nás to překvapilo,“ sdělil minulý týden Václav Beran, vedoucí přírodovědného oddělení muzea.

Náměstkyně ústeckého primátora Věra Nechybová v České televizi řekla, že takový příslib nepadl.

Zamba se dožila 48 let. Šlo o nejstaršího jedince svého druhu v Česku, v Evropě jí patřila čtvrtá pozice. O budoucnosti dalšího chovu nosorožců v Ústí se zatím jedná.

20. března 2018