Starosta Varnsdorfu Martin Louka

Starosta Varnsdorfu Martin Louka | foto: Karel Pešek, MF DNES

S jarem se vrátí i pouliční nepokoje, předpovídá starosta Varnsdorfu

  • 33
Varnsdorf doplácí na vyhrocený česko-romský konflikt úbytkem návštěvníků. Ti jediní mohli chudému kraji s nedostatkem pracovních příležitostí pomoci. "Turistů ubylo a obraz celého Šluknovska je citelně poškozený," říká starosta Varnsdorfu Martin Louka. Situace ve městě navíc zůstává napjatá i půl roku od největších protestů a Louka se obává, že přijdou další.

Jaká je ve městě nálada?
Nemyslím si, že by se to uklidnilo. Stav je setrvalý. Je zde pořád jiskřička, která se může menším nebo větším problémem rozhořet.

Nerozhořela se už silvestrovským útokem Romů na dvaašedesátiletou ženu, která později zemřela v nemocnici (o útoku zde)?
Takto řečené je to dost zavádějící. Velmi vážně vnímám situaci, která vznikla touto posilvestrovskou potyčkou a kterou policejní vyšetřovatel označil jako rasově motivovanou. Nejenže přivedla protestující lidi znovu na náměstí, ale rozrušení ženy, která byla napadení přítomná, mohlo vážně ovlivnit její zdravotní stav, i když přímou souvislost mezi úmrtím a napadením vyšetřovatel nepotvrdil. S rodinou, která byla napadena, velmi cítím. Odsuzuji iniciátory každé takovéto šarvátky, která v současnosti zvyšuje napětí ve městě. A to ať už je to útok reálný nebo střetnutí smyšlené a jako pobuřující fáma puštěné mezi lidi. Značná část rasově podnícených útoků, dovolím si říct až polovina, byla smyšlená.

Můžete být konkrétní?
Mluvilo se o znásilnění dcery jednoho z místních vlivných vietnamských obchodníků, o přepadení pošťačky či útoku a okradení mladíků, kteří ve skutečnosti přišli o peníze daleko prozaičtějším způsobem. Nic z toho nebyla pravda a vymýšlení těchto fám citelně stupňuje napjatou atmosféru, kazí pověst města. Situace tu přitom vůbec není tak hrozná, jak by se z obrazovek či novinových titulků mohlo zdát.

Myslíte si, že lidé na jaře znovu vyjdou do ulic?
Ano, s příchodem jara je samozřejmě možné, že se obnoví pouliční nepokoje. Částečně pozitivní je, že v případě účasti radikálů můžeme počítat se speciální pořádkovou jednotkou a sedmi novými strážníky. Přesto se budu snažit prací s oběma znesvářenými stranami konfliktům předcházet.

Co jste udělal pro zklidnění situace ve městě?
Postupně navyšujeme počet městských strážníků až na 21 z původních 14, kontrolujeme bary a herny, zakázali jsme popíjení a s tím spojené přebývání na veřejných místech. Provádíme kontroly vlastnictví automobilů i částek peněz za sběr šrotu. Ačkoliv minulý rok křivka kriminality vzrostla, ke konci roku se situace stabilizovala a nyní už kriminalita dokonce mírně klesá, za což vděčíme zejména dobré spolupráci s policií.