Ubytovnu ve varnsdorfské Masarykově ulici museli při nepokojích v roce 2011...

Ubytovnu ve varnsdorfské Masarykově ulici museli při nepokojích v roce 2011 bránit těžkooděnci. | foto: František Vlček, MAFRA

Varnsdorf ruší jednu z ubytoven. Může to přinést potíže, varuje expert

  • 14
Do varnsdorfské ubytovny v Masarykově ulici, kterou při nepokojích v roce 2011 bránily kordony těžkooděnců, se přistěhují další lidé. Město totiž zruší druhou ze svých ubytoven v Lounské ulici. Martin Šimáček z vládní Agentury pro sociální začleňování další sestěhování chudých zkritizoval.

"Problém se neřeší komplexně. Město sociálně slabé jednou stěhuje tam, pak zase zpátky. Ubytovna v Masarykově ulici byla při eskalaci napětí přeplněná a nyní bude zase. To může opět přinést potíže," řekl Šimáček.

Zastupitelé rozhodli, že ubytovnu v Lounské ulici uzavřou 1. června. Radnice si od toho slibuje, že zamezí finanční ztrátě zhruba 600 tisíc korun a navíc pomůže zklidnit napjatou sociální situaci ve městě.

"Rozhodnutí vychází ze současné ekonomické situace, počet ubytovaných se dostal pod hranici rentability provozu obou ubytoven," stojí v rozhodnutí, jež schválilo třináct z 15 přítomných zastupitelů.

Starostu Martina Louku výsledek hlasování netěší. "Není to ideální řešení, mohly se najít další varianty. Navíc, než se do ubytovny v Masarykově ulici budou stěhovat další lidé, potřebovala by rekonstrukci," míní Louka.

Nové ghetto se zrodilo v Kovářské ulici

Podle většiny zastupitelů je ale zachování ubytovny v Masarykově ulici výhodnější. Je větší a je v ní nízkoprahové zařízení či noclehárna.

"A navíc ubytovna v Lounské je nedaleko problematické Kovářské ulice," upozorňuje pracovník radnice Martin Havlíček.

Po nepokojích totiž radnice zpřísnila podmínky bydlení v městských ubytovnách a lidé začali odcházet do bytů v panelácích v Kovářské ulici, kde neplatí žádná pravidla.

Zatímco v roce 2011 žilo jen v ubytovně v Masarykově ulici v 56 pokojích 120 dospělých s dětmi, dnes na obou městských ubytovnách dohromady bydlí 49 dospělých a 26 dětí.

Soukromí majitelé paneláků v Kovářské ulici totiž ubytovali každého, kdo pobírá příspěvky na bydlení. Nebyli to jen lidé z ubytoven, ale i z okolních měst a dalších koutů země. Z Kovářské ulice, poblíž které je navíc i další problematická soukromá ubytovna Sport, se kvůli tomu sává nejproblematičtější místo celého Šluknovska.

Varnsdorf bude o situaci jednat s ministrem Dienstbierem

Situace v Kovářské je napjatá už měsíce a konfliktů přibývá. Zatím poslední se stal 6. dubna večer, kdy se v ulici popralo asi třicet Romů. Dva skončili v nemocnici, jeden byl vážně zraněný.

"Šestatřicetiletému muži jsme již sdělili obvinění z těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví," sdělila děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová.

Radnice se snaží situaci v Kovářské ulici řešit. Dohodla se na spolupráci se Schrödingerovým institutem, který se věnuje hlavně dětem. Ten se měl do jednoho z paneláků v Kovářské nastěhovat začátkem května.

"Současná napjatá situace nás přiměla plány přehodnotit. Nechceme to tu vyhrocovat, kancelář proto neotevřeme přímo v Kovářské, ale o kousek dál," poznamenala ředitelka institutu Gabriela Doušová.

O situaci by měl brzy starosta jednat s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem i za účasti Martina Šimáčka.