Lužická nemocnice v Rumburku | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Rumburská nemocnice postupně ožívá, pomůže zkrátit frontu na operace

  • 0
Rumburská nemocnice, kterou Krajská zdravotní coby největší zdravotnický holding v zemi převezme 1. července, nebude už samostatnou nemocnicí. Formálně půjde o detašované pracoviště ústecké Masarykovy nemocnice. I kvůli vyšším platbám od pojišťoven. Zároveň se tam postupně rozšiřuje péče.

„Důvodů je více. Jednak finanční, protože z hlediska úhrad je takzvaná individuální základní sazba v Masarykově výš a Lužická nemocnice se na ni dostane a bude na tom finančně lépe. Další důvod je personální, tedy možnost snadnější výpomoci a přesunu personálu lékařů a sester mezi nemocnicemi,“ řekl k rozhodnutí vedení KZ předseda představenstva Adam Vojtěch.

V rumburské nemocnici, která byla před krachem, se péče postupně rozšiřuje, fungovat začne i lůžková interna díky novým lékařům.

„A chystáme zde investovat do akutního příjmu, což je jedna z našich žádostí v dotacích React,“ přiblížil Vojtěch.

V Lužické nemocnici se budou operovat někteří z více než tisícovky pacientů, kterým byly neakutní operace odloženy kvůli více než roční pandemii covid-19. „Již 28. června proběhne první operační program,“ řekl generální ředitel KZ Petr Malý.

Protože při covidu šest nemocnic KZ zlepšilo komunikaci, hodlá vedení holdingu zkušenosti využít.

„Chceme jít dál a monitorovat volné kapacity operačních sálů i oborů, což nám umožní čekatelům na operaci nabídnout plánované výkony rychleji třeba v jiné nemocnici i mimo jeho bydliště,“ přiblížil Malý.

KZ plánuje, že více než tisícovou „frontu“ lidí, kteří na nějakou operaci v kraji čekají, zvládne do prvního čtvrtletí příštího roku. Pak se čekací doby zkrátí na únosnou míru.

3. července 2019