Část průmyslové zóny Triangle nedaleko Žatce.

Část průmyslové zóny Triangle nedaleko Žatce. | foto: MF DNES

Rozvoj zóny Triangle ovlivňuje Žatec. Kladů má být víc, doufá město

  • 0
Rozvoj průmyslové zóny Triangle podle vedení města začíná ovlivňovat městský život. Radnice očekává příchod jak kvalifikovaných zaměstnanců, kteří by se tam mohli usadit i s rodinami, což by přineslo větší možnost příjmů i nárůst kupní síly, tak i dalších investorů.

Aby potenciální příchod kvalifikovaných pracovníků radnice podpořila, snaží se firmám vycházet vstříc. Aktuálně jedná s personální agenturou, která hledá budovu, v níž by vznikly desítky malometrážních bytů. 

„Sloužily by pro ubytování mladých pracovníků s minimálně středoškolským vzděláním, kteří ale podle zkušeností agentury nemají zájem o bydlení na ubytovně,“ řekla starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Největším zaměstnavatelem v zóně bude jihokorejský Nexen vyrábějící pneumatiky (psali jsme o tom zde). Teď se pro něj přestavuje bývalý chmelový sklad na Nerudově náměstí. Budou tam byty zhruba pro stovku korejských zaměstnanců.

„Půjde o třípokojové byty pro zaměstnance, kteří tu budou pobývat po dobu instalace strojního vybavení a náběhu výroby,“ uvedl Jan Piskáček z agentury Ogilvy, která Nexen v Česku mediálně zastupuje.

Možná hrozba vyšších nájmů

Žatec připravuje i kroky k rozvoji bytové výstavby. Některé pozemky má připravené, další budou nabízet developeři, již tam připravují své projekty – jedním z nich je lokalita Na Homoli. Na území bývalých kasáren chystá soukromá firma parcely k výstavbě desítek rodinných domků.

Větší zájem o bydlení pocítily i hotely. „Po pokojích pro manažery firem ze zóny Triangle je vyšší poptávka. Zůstávají nejčastěji 1 až 2 noci, v týdnu bývá zaplněna většina pokojů,“ potvrdila recepční Jana Vajaiová z hotelu Zlatý lev. Ten na poptávku reagoval vytvořením speciálního balíčku služeb pro firmy z průmyslových zón. 

Zástupci firem častěji volají i realitním kancelářím. „Pozorujeme vyšší zájem firem o byty. Chtějí mít zajištěno pro zaměstnance kvalitní ubytování,“ sdělil Pavel Hassman z realitní kanceláře RE/MAX.

Podle radnice ale mohou být dopady i negativní. Byla kvůli tomu sbírat informace v Kvasinách, jejichž život ovlivnil velký závod Škody Auto. 

„Tam nás upozornili, že s větší kupní silou se zvýšily ceny. To ovlivňuje třeba trh s nemovitostmi, kde se zvyšují nájmy. Celkově se ale dá říci, že přínosů ze zóny by mělo být víc než záporů,“ dodala Hamousová.