Ukrajinec Andrii Matsola před ústeckým krajským soudem (14. srpna 2019).

Ukrajinec Andrii Matsola před ústeckým krajským soudem (14. srpna 2019). | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Za vraždu prostitutky 17 let vězení a vyhoštění, znásilnění se neprokázalo

  • 1
Za loňskou vraždu prostitutky v Teplicích poslal ústecký krajský soud Ukrajince Andrie Matsolu na sedmnáct a půl roku do vězení. Podle trestního senátu se nepodařilo prokázat, že by ženu před ubitím kamenem znásilnil, jak tvrdila obžaloba.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Vladimír Jan, který navrhoval devatenáctiletý trest, se hned odvolal. Případem se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Matsola se práva na odvolání vzdal.

Podle žalobce cizinec loni 11. prosince v teplické Nákladní ulici ženu nejprve fyzicky napadl a pak ji odvedl za reklamní billboard, kde ji znásilnil. Následně mu prostitutka dle obžaloby zřejmě začala vyhrožovat, že vše nahlásí na policii, proto ji začal bít kamenem do hlavy.

Podle trestního senátu se však znásilnění neprokázalo. „Obžalovaný oslovil poškozenou, požádal ji o sexuální služby a došlo k potyčce. To dokazují kamerové záznamy,“ uvedl soudce Roman Felzmann.

„Ty ovšem zároveň ukazují, že samotný příchod k místu, kde došlo k pohlavnímu styku, byl ze strany poškozené dobrovolný. Nebylo vidět, že by ji obžalovaný nutil. Jeden ze svědků pak navíc tvrdil, že když procházel kolem, žena na něj zpoza billboardu vykoukla, ale nic neřekla,“ doplnil Felzmann.

„Při pochybnostech je potřeba postupovat ve prospěch obžalovaného. Podstatná část událostí probíhala bez přítomnosti kohokoli dalšího. K dispozici je jen výpověď obžalovaného,“ podotkl soudce. Napadení odehrávající se před pohlavním stykem kvalifikoval trestní senát jako výtržnictví.

Matsola se hned na začátku hlavního líčení k vraždě přiznal. Odmítl však, že by ženu znásilnil. Podle něj byl sexuální styk dobrovolný. Prostitutka po něm pak prý chtěla vyšší sumu, než na jaké se domluvili.

Andrii Matsola před soudem ve středu 14. srpna 2019

14. srpna 2019

„Hádali jsme se. Křičela něco ve smyslu, že chce víc, jinak zavolá policii. Pak už si nepamatuji, jak se to odehrálo. Nepamatuji si, jak jsem ji bil,“ řekl ve středu Matsola, jenž se před vraždou setkal i s dalšími prostitutkami. Jedna ho ignorovala, další podle jeho slov utekla, když jí chtěl při pohlavním styku rozepnout bundu.

Po odpykání trestu by měl cizinec na deset let opustit Česko. Soud ho totiž zároveň vyhostil. Trestní senát mu také hned po vynesení rozsudku prodloužil vazbu.

Matsola přijel do Česka jen dva týdny před vraždou, pobýval na Moravě. Na Teplicko dorazil dokonce v ten samý den, kdy se čin stal. 

Video ze zatčení muže podezřelého z vraždy prostitutky (20. 12. 2018):

20. prosince 2018