Celkem půjde letos z krajského rozpočtu na dopravu 3,6 miliardy, a to včetně...

Celkem půjde letos z krajského rozpočtu na dopravu 3,6 miliardy, a to včetně peněz na nové autobusy. Ty jsou třeba pro budovaný krajský dopravní podnik. Zelené autobusy ale budou i nadále. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Města v Ústeckém kraji sáhnou do úspor a pustí se do větších investic

  • 0
Stavby i opravy plaveckých hal a koupališť, v Teplicích i budování nového zimního stadionu. Města v Ústeckém kraji letos vydají na takové investice desítky i stovky milionů. Další peníze půjdou do oprav silnic, obecních budov či úprav parků.

Kromě Chomutova, který si na tento rok naplánoval jako jediný vyrovnaný rozpočet, budou kraj i všechna velká města na severu Čech hospodařit se schodkem. 

S nejmenším schodkem ve výši 23 milionů korun počítají Litoměřice, nejvyšší budou mít Teplice, jimž vyskočil na 777 milionů. Je tak o 168 milionů korun vyšší, než s jakým počítá kraj, který přitom disponuje největším rozpočtem v regionu. 

Většina měst si však schodek může dovolit díky úsporám z minulých let, které tak minusové výsledky často vyrovnají nebo aspoň výrazně zredukují.

Zásahem do rozpočtů je i zvyšování mezd ve školství, na úřadech nebo v sociálních službách, ale také přísnější zákon o hazardních hrách a nižší příjmy z hazardu.

1. Ústecký kraj

Kraj bude letos hospodařit se schodkem 609 milionů korun, který pokryje úvěr a úspory z minulých let. Příjmy budou 16,048 a výdaje 16,657 miliardy. Kraj ovšem rozhoduje jen o 2,440 miliardy, zbytek peněz tvoří částky, které samospráva přeposílá organizacím od státu. 

Nejvyšší částka, téměř 9 miliard korun, je určena na školství, 3,6 miliardy korun pak půjde na dopravu. 

Nejvýznamnějšími investicemi jsou stavba obchvatu u Chomutova za 176 milionů a opravy silnic za 435 milionů, dostavba školy ve Štětí za 76 milionů a práce v průmyslové zóně Triangle u Žatce za 52 milionů.

2. Děčín

Schodek ve výši 120 milionů korun pokryje Děčín z přebytku z předchozích let a ze stomilionového úvěru z roku 2016. Město předpokládá příjmy 842 milionů korun a výdaje 962 milionů korun. 

Na investice má padesátitisícové město pro letošek připraveno zhruba 204 milionů korun. 

Využity budou například na pokračování oprav na sídlišti Březiny, na obnovu historické čtvrti Podmokly za 55 milionů korun, město počítá také s výměnou parkovacích automatů, pořízením UV lamp pro akvapark, předfinancováním projektu modernizace varovného informačního systému nebo propojením cyklostezek Labe a Ploučnice.

3. Chomutov

S vyrovnaným rozpočtem ve výši přibližně 1,3 miliardy korun bude v letošním roce hospodařit Chomutov. Na dobré hospodaření města má podle městského ekonoma Jana Mareše pozitivní vliv růst ekonomiky státu a změna rozpočtového určení daní, díky které se od 1. ledna zvýší podíl obcí na vybrané DPH z původních 21,4 procenta na 23,6 procenta. 

Na investice bude mít Chomutov 303,6 milionu korun. Magistrát chce dát 17,7 milionu do úprav areálu Kamencového jezera, 15 milionů půjde na demolici základní školy na Kamenném vrchu, 25 milionů korun je určeno na úpravu parkování. Opravovat se budou chodníky a zateplovat objekty.

4. Litoměřice

Nejmenší schodek mezi okresními městy ve výši 23 milionů korun mají na letošek naplánovaný Litoměřice. Město ho pokryje z úspor. Radnice počítá s příjmy 521 milionů a výdaji 544 milionů korun. 

Co se týče investic, vznikne například jedenáctimetrová věž pro parkování kol za 13 milionů. Město ale bude stát jen milion, zbytek uhradí dotace. Další investice potečou například do dalších oprav objektu bývalého pivovaru, rekonstrukce ulic či zateplování škol. 

„Město dlouhodobě hospodaří bez dluhů. Máme na konci roku vždy stabilní rezervu 100 milionů korun, kterou se nám daří udržovat,“ řekl starosta Ladislav Chlupáč.

5. Louny

Na podzim by se měla v Lounech začít stavět plavecká hala za 160 milionů korun. Město tak zejména kvůli tomuto plánu letos počítá s deficitem 44 milionů korun, který pokryje z úspor. Rozpočet je naplánovaný s příjmy 396 milionů a výdaji 440 milionů korun. 

Kromě plavecké haly radnice počítá také se 700 tisíci na obnovu pomníku T. G. Masaryka, s 21,5 milionem korun na obnovu vnitřního vybavení domova pro seniory, s 13 miliony na chladicí zařízení zimního stadionu, 11 miliony na rekonstrukci pavilonu na výstavišti a 4,2 milionu korun na úpravu piazzetty před Vrchlického divadlem.

6. Most

Druhé největší město v kraji bude hospodařit s 1,283 miliardy a schodkem 72 milionů korun, který pokryje z úspor. Na investice dá 270 milionů korun. 

Patří mezi ně například stavba bludiště a dětského hřiště v lesoparku Šibeník za 24,5 milionu, investice v průmyslové zóně Joseph za 30 milionů korun, na údržbu komunikací je určeno 50 milionů korun a 60 milionů bude stát rekonstrukce mostu do Rudolic. 

Město za ni ale ve výsledku zaplatí zhruba jen pět procent této částky, zbytek dofinancuje získaná dotace.

7. Teplice

Radnice počítá s příjmy 996 milionů, výdaji 1,773 miliardy a schodkem 777 milionů, který zaplatí z přebytků hospodaření z minulých let. Město má totiž na účtech k dispozici 1,111 miliardy korun. 

Peníze z rezerv bude potřebovat na stavbu zimního stadionu za 232 milionů, dětského světa v akvacentru za 287,5 milionu a na nákup hybridních trolejbusů za 76 milionů a tří klasických trolejbusů za 43 milionů korun. 

Plánuje i opravu foyer kulturního domu, silnic, křižovatek, ulic či parků a stavbu dětských hřišť. „Přes masivní investice máme dostatečnou rezervu pro případné nenadálé akce,“ zdůrazňuje senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera.

8. Ústí nad Labem

Největší městský rozpočet patří Ústí nad Labem, které bude hospodařit s příjmy 1,68 miliardy a výdaji 1,89 miliardy korun. Schodek krajské metropole tak dosáhne 217 milionů korun, podobně jako jinde ho pokryjí úspory z předchozích let. 

K největším investičním akcím bude patřit rekonstrukce venkovního areálu plavecké haly Klíše za 53,3 milionu korun, který je kvůli havarijnímu stavu od roku 2014 zavřený. Oprava má trvat dva roky. 

Dalších 30 milionů korun je připraveno na rekonstrukci budovy magistrátu, na opravy komunikací půjde 35 milionů korun, rezerva na rekonstrukci zimního stadionu a fotbalového stadionu Lev Neštěmice činí 5 milionů korun, na vybudování zimní sportovní haly pro beachvolejbal se pak počítá se čtyřmi miliony korun.

9. Žatec

Žatec bude hospodařit se schodkem 138,3 milionu korun, který pokryjí úspory z loňského roku. Radnice očekává příjmy ve výši 345,4 milionu a výdaje 483,7 milionu korun. Na investice město plánuje vydat 70 milionů korun a dalších 22 milionů má v záloze na pokrytí investic podpořených dotačními tituly. 

Jednou z největších je první etapa rekonstrukce Nerudova náměstí za 9,5 milionu korun. 

„Jde o prostor, který má velký potenciál jak pro místní občany, tak turisty, protože se nachází na okraji památkové zóny. Dnes přitom není prakticky využívaný,“ uvedla starostka Zdeňka Hamousová. 

V první etapě projekt počítá s opravou povrchů, přibudou stromy, lavičky a další městský mobiliář. Na řadu přijde také oprava nedaleké Nákladní ulice za 6,5 milionu korun a po letech diskusí zahájí budování nového sběrného dvora za 20 milionů korun.

Do dalších velkých investic se město pustí pouze za podmínky, že na ně získá dotaci. Nejdražší z nich je rekonstrukce kapucínského kláštera a vybudování polyfunkčního centra za 63 milionů korun.

Investují i další města

S velkými investicemi tento rok počítají i mnohá menší města. Například schodek 105 milionů si naplánovala Bílina. Zatímco příjmy jsou odhadované na 347 milionů, výdaje mají být 452 milionů. 

„Důvodem schodkového rozpočtu jsou tři velké investiční akce, které se nestihly loni, a tudíž se přesunuly do nového roku, a to i s ušetřenými financemi. Jedná se o rekonstrukci Mírového náměstí, objektu Černý kůň a ulice 5. května,“ uvedl starosta Oldřich Bubeníček.

Hospodaření Jirkova počítá s příjmy 311 milionů a výdaji 383 milionů korun, tedy se schodkem 72 milionů, který pokryjí úspory z dřívějška. Město se chytá stavět moderní infocentrum a hasičské muzeum v jedné budově za 30 milionů korun.