Ukradený graduál sloužil k nácviku zpěvů s žáky v husitském kostele Všech...

Ukradený graduál sloužil k nácviku zpěvů s žáky v husitském kostele Všech svatých v Litoměřicích. | foto: Státní oblastní archiv v Litoměřicích

Spis k rozkrádání muzea se po letech uzavře, soud hrozí exředitelce

  • 5
Vyšetřování rozkrádání litoměřického muzea je téměř u konce. Ztratily se odtud tisíce exponátů, obviněna je bývalá šéfka instituce. Po pěti letech od trestního oznámení chce státní zástupce o podání obžaloby k soudu rozhodnout během letošního jara.

„Policie dokončila veškeré úkony související s vyšetřováním. Očekávám předání spisu s návrhem na obžalobu každým dnem. Jakmile se s ním seznámím, ve věci rozhodnu, rád bych to stihl do dubna,“ přiblížil dozorující státní zástupce Josef Zronek.

Vzhledem k rozsáhlosti spisového materiálu, který zahrnuje tisíce stránek rozčleněných do dvou desítek svazků, není zřejmé, kdy se začne okresní soud v Litoměřicích obžalobou zabývat (o rozkradení sbírek zde).

Že jde co do hodnoty a množství ukradených historických předmětů v Česku o ojedinělý případ, dosvědčuje i délka policejního vyšetřování. Trestní oznámení podal v roce 2013 ředitel muzea Tomáš Wiesner, když jistil, že instituce postrádá ve svých sbírkách jeden artefakt. 

Při následných kontrolách majetku muzeum přišlo na to, že věcí chybí mnohem víc. „Následná inventarizace, která trvala tři roky, odhalila zhruba deset tisíc chybějících exponátů,“ doplnil Wiesner.

Bývalé šéfce hrozí až osm let vězení

V roce 2015 kriminalisté obvinili Wiesnerovu předchůdkyni Evu Štíbrovou. Za trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku jí hrozí dva až osm roků ve vězení.

Původně se policisté domnívali, že zmizelé předměty má na svědomí více lidí z muzea, vyšetřování to ale neprokázalo. Kvůli rozkrádání exponátů v oblastním muzeu policisté už nikoho dalšího neobvinili. „Obvinění se týká jediné osoby,“ potvrdil litoměřický žalobce.

Vyšetřování trvalo několik let i proto, že bylo potřeba vypracovat na dvě desítky znaleckých posudků na určení hodnoty ukradených předmětů, policisté se také snažili zjistit, co vlastně chybí. 

„V hodně případech šlo o velmi náročný úkol, protože o sbírkových předmětech chyběly v muzeu záznamy nebo byly neúplné,“ poznamenal žalobce Zronek s tím, že celková škoda je vyčíslena na několik milionů korun.

Zmizel i vzácný středověký graduál

Mezi odcizenými věcmi jsou obrazy, archeologické a numismatické předměty, historické zbraně, cenné rukopisy, sklo, cín, keramika a plastiky. Vesměs jde o předměty, které lze relativně snadno na černém trhu dobře prodat. Muzejní předměty mizely postupně v průběhu několika let.

Největší hodnotu má odcizený vzácný středověký graduál z poloviny 15. století, který sloužil k nácviku zpěvů v husitském kostele Všech svatých v Litoměřicích. Zmizel údajně mezi lety 1996 a 2003. 

Husitský rukopis, který se nyní nachází v rakouské národní knihovně, je majetkem České republiky, v Rakousku však zatím zůstává.

„Archivní správa ministerstva vnitra stále vymáhá jeho navrácení zpět do České republiky,“ podotkl Wiesner.

Je pravděpodobně, že stovky dalších ukradených položek skončily u soukromých sběratelů, velkou část se policii nepodařilo vůbec vypátrat. Do muzea se ale vrátilo například několik stovek papírových platidel a historických pohlednic, které byly zajištěny při jedné z domovních prohlídek. 

Zřizovatelem litoměřického muzea je Ústecký kraj. Ten se chce u soudu připojit k trestnímu řízení s vymáháním náhrady škody.