Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problém je míchání způsobů života, v Chanově je klid, říká šéf strážníků

  7:07
Přijmou kolem 150 oznámení denně a bez donucovacích prostředků se obejdou tak jednu noc v týdnu. Taková je práce strážníků v Mostě. Pátým rokem jim šéfuje Jaroslav Hrvol. „Zatím se k odchodu nechystám, ale do důchodu to asi nedám,“ usmívá se 34letý ředitel městské policie.

Šéf mosteckých strážníků Jaroslav Hrvol před vybydleným panelákem na sídlišti Chanov. S nechvalně proslulou částí města ale podle něj mají strážníci nejméně práce, protože tu bydlí lidé se stejným způsobem života, kteří spolu umějí žít a vzájemně si nevadí. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Jaký zatím máte dnes den po pracovní stránce?
Docela v pohodě, ale na druhou stranu je teprve devět hodin dopoledne. Relativně klidná byla i noc. Kluci mi ani jednou nevolali. Poslali mi jen jednu esemesku, že museli použít donucováky, konkrétně pouta. Nějakému pánovi, co byl v místním pátrání, se nelíbilo, že ho poznali.

Proč si na takové informace nepočkáte do rána?
Já chci být informovaný. Máme v tomhle jasně daná pravidla. Do půlnoci mi volají prakticky všechno, samozřejmě ne špatně zaparkované auto. Po půlnoci mi píšou textovky. Pokud ale dojde třeba ke zranění strážníka nebo nějaké závažnější události, volají taky. To pak i vyrážím na místo.

Existuje noc bez nějakých pracovních hlášek?
(úsměv) Jen výjimečně. Třeba bez donucovacích prostředků se obejdeme tak jednu noc v týdnu.

Jak se dá takový nonstop pohotovostní režim zvládnout?
Není to snadné, ale člověk si zvykne na všechno. Dnes už je to víceméně rutina.

Kolik zdejší strážníci řeší každý den událostí?
Je jich zhruba 150, což je opravdu hodně. Do toho ale samozřejmě počítám opravdu všechno, i telefonát, abychom přijeli vyprostit klíče z kanálu. Třeba včerejšek byl docela divoký. Řešili jsme například úmrtí v bytě nebo bohužel zase několik krádeží ve velkých obchoďácích, které spáchali nezletilci. Tohle je velký problém. Krádeží a loupeží spáchaných mladistvými a nezletilci přibývá. Snažíme se dělat preventivní opatření, zvýšit dohled hlídek, ale těžko tomu zabráníte. Mnoho lidí si myslí, že můžeme být všude a včas, ale to není v našich silách. Vyloženě tomu odporuje častá kritika, že jezdíme v autech, místo abychom chodili po ulicích. Máme jednu dvě pěší hlídky, ale ty se logicky nedokážou rychle přemístit, proto jsou zároveň v terénu vždy aspoň čtyři auta.

Tetování musí pod rukáv

To si na focení schovám, pousměje se Jaroslav Hrvol, když se začnu zajímat, co má vytetované na pravém předloktí. Upřímně, trochu mě zamrzí, že výrazný barevný obrázek nechce vystavit objektivu.

„Je to trochu mladická nerozvážnost. Skočil jsem k tatérovi hned v osmnácti. Mně se tetování líbí, mám jich dokonce víc, ale dnes bych si rozhodně nenechal počmárat ruce. Když jdu někam pracovně, musím mít vždycky dlouhé rukávy. Přece jen, mnozí lidé se na to pořád dívají skrz prsty, k mé funkci jim to zkrátka nepasuje,“ dodá muž, který už pátým rokem vede v městskou policii ve městě, kde být strážníkem není žádný med.

Napadá mě ještě jedna kritika: Strážníci se hojí na obyčejných pracujících, ty pokutují za všechno, protože takzvaní nepřizpůsobiví je tak akorát pošlou do háje.
Na jednu stranu mě strašně mrzí, že lidé vidí jen tu represi, protože já jsem přesvědčený, že toho děláme daleko víc. Ale na druhou stranu s tím musím bohužel souhlasit. Tedy ne v tom, že bychom si na někom honili ego, ale že z části obyvatel tu pokutu prostě nedostaneme. U některých vůbec nefungují. Potíž je, že dluh vůči městu není například navázaný na výplatu sociálních dávek.

Co je dnes z vašeho pohledu v Mostě největší problém?
Jednoznačně obchodníci s chudobou. Do domů ke slušným, pracujícím lidem stěhují lidi dlouhodobě závislé na sociálních dávkách z celé republiky. Starousedlíci – vlastníci bytů – jsou nešťastní, kdo s nimi bydlí. Noví nájemníci mají jiný styl života, jsou hlasití, dělají nepořádek, berou drogy. Výsledkem je denně ohromné množství oznámení. Víte, já teď asi půjdu proti hyperkorektnímu proudu, ale pojďme si přiznat, že integrace se nedaří. Z mého pohledu by asi byla cesta, kdyby byli nepřizpůsobiví sestěhovaní do jedné lokality, i když to je za současného stavu už neproveditelné. Dnes jsou po celém městě a my nevíme, kde být dřív. Víte, odkud máme minimum oznámení?

Odkud?
Ze sídliště Chanov. Ano, mluvím vážně. O tom celorepublikově známém ghettu ve srovnání se zbytkem města skoro nevíme. Tam totiž bydlí lidé se stejným způsobem života, umějí spolu žít. Přímo ve městě se ale míchají dva rozdílné způsoby života, což nikdy nebude fungovat. Pořád se hledá řešení, ale dokud budou ti lidé pospolu, hledá se marně. Řekl jsem teď asi hodně nepopulární názor. Ale takhle to zkrátka jako celoživotní Mostečan vidím. Plyne z toho velký problém, kdy lidé nemají pocit bezpečí. A dalším důsledkem je i smutná realita, kdy už mají jen z máločeho radost. Revitalizuje se park a začne se ozývat – no jo, jak asi bude dlouho trvat, než to někdo zničí. A jéje, kdopak tu asi bude vysedávat…

Nikdy vás nenapadlo odstěhovat se z Mostu pryč?
Stačilo málo a žil bych v Praze. Měl jsem tam nastoupit na kriminálku. Už jsem byl přijatý. Ale pár dní před nástupem jsem potkal tehdejšího ředitele Bronislava Schwarze a on mi nabídl práci tady. Upřímně, mně se do Prahy úplně nechtělo, takže jsem byl rád, že můžu zůstat. Byla to fakt náhoda.

Jaroslav Hrvol

  • Narodil se 14. června 1985 v Mostě. 
  • Vystudoval mosteckou strojní průmyslovku a pak Vysokou školu finanční a správní. 
  • Hned po studiích nastoupil k mostecké městské policii. Postupně zastával posty technika, operačního důstojníka a zástupce ředitele. Ředitelem je pátý rok. 
  • Je ženatý, má dvě děti. 
  • Má rád fotbal a hudbu, svého času měl vlastní kapelu. 
  • Jeho mladší bratr Marek je náměstkem mosteckého primátora.

Vždycky jste chtěl být policistou?
Kdepak. Nikdy jsem o tom nesnil. Ale u policie mě lákala určitá jistota.

Nikdy jste nebyl klasickým pěšákem. Ředitelem jste se stal poté, co se váš bratr ujal postu náměstka primátora. Musel jste být mnoha lidem trnem v oku…
Byl. Ale snad jsem dokázal, že tu funkci zvládnu. A hlavně, mně sem nepomohl brácha, ale tehdejší ředitel Bronislav Schwarz, který mě doporučil. Já o tu funkci nikdy nijak zvlášť nestál, protože jsem věděl, kolik obnáší zodpovědnosti. Věřte mi, že výhodnější je dělat zástupce.

Jak jste na tom z hlediska personálu? Máte dostatek strážníků?
Máme podstav, ale to je dané tím, že nám město před třemi lety na můj návrh navýšilo stavy o osm strážníků a zatím se nám nepodařilo ten stav naplnit. Zájemců není zase tolik, a než je z nějakého hotový strážník, uběhne přes rok. Mezitím ale třeba dva odejdou. Ta práce je hodně psychicky náročná. Proto se snažíme, aby se alespoň po finanční stránce měli dobře. Dali jsme je do osmé platové třídy, což je pro ně nejvyšší možná. Dostávají maximální rizikový příplatek, což je sedm a půl tisíce korun. A k tomu nějaké osobní ohodnocení. Celkem máme asi stovku strážníků a k tomu aktuálně sedmnáct asistentů prevence kriminality, kteří se zaměřují především na lidi v sociálně vyloučených lokalitách. Baví se s nimi, pořádají různé akce. Bez nich už si naši práci nedokážu představit.

A jak dlouho si ještě umíte sám sebe představit jako ředitele?
Zatím se ještě k odchodu nechystám, ale je fakt, že do důchodu to asi nedám. (smích)

Všimla jsem si, že máte kapelu. Nenapadlo vás někdy napsat o své práci písničku? Jako ventil…
Jéé, to jste udeřila na bolavé místo. Kapela se totiž rozpadla. Ostatní kluci se postupně všichni odstěhovali do Prahy. Kapela byl parádní relax. Třísknul jsem do kytary a bylo mi krásně. Ale uvažujeme, že zase nějaké koncerty odehrajeme.

  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Dvě stě tisíc? Tak nízkou sumu si nechte, odmítla univerzita dar města

22. března 2024  9:54

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) odmítla přijmout příspěvek 200 tisíc korun na podporu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Jak bude vypadat hokejový stadion v Litvínově po přestavbě?

26. března 2024  15:22

Město Litvínov navnadilo hokejové fanoušky vizualizací přestavěného Zimního stadionu Ivana Hlinky....

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Litvínovský Jurčík přijde kvůli napadení sudího o úvodní dva zápasy semifinále

28. března 2024  15:41

Litvínovský hokejista Ondřej Jurčík přijde o úvodní dva semifinálové zápasy kvůli disciplinárnímu...

Šotnara podržel tým i fanoušci: Aférky se v basketu po týdnu už neřeší

28. března 2024  14:29

Půjde do Pardubic! znějí nejhlasitější tamtamy o basketbalovém trenérovi Janu Šotnarovi, který dá...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...