Propustíme 200 zaměstnanců včetně manažerů, říká ředitel AGC Automotive Czech

  7:07
Jedním z odvětví, kterých se pandemie koronaviru dotkla nejvíce, je automobilový průmysl. Řada automobilek přestala vyrábět nové vozy, což mělo vliv i na jejich dodavatele. Své o tom ví například chudeřická společnost AGC Automotive Czech, která je jedním z největších výrobců autoskel v Evropě.
Generální ředitel chudeřického závodu AGC Automotive Czech Luděk Steklý byl v...

Generální ředitel chudeřického závodu AGC Automotive Czech Luděk Steklý byl v roce 2016 svazem průmyslu a Českou manažerskou asociací zvolen do top desítky manažerů v České republice. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Pokles poptávky pro chudeřickou společnost AGC Automotive Czech znamenal částečnou odstávku výroby, a tedy i obrovské ekonomické ztráty.

„Pandemie skutečně zasáhla celý automobilový průmysl, a to nejen automobilky samotné, ale také celý dodavatelský řetězec. V červnu jsme vyráběli zhruba polovinu plánovaného množství. Do konce roku se naše výroba bude pozvolna navyšovat, nicméně se dá očekávat, že úrovně roku 2019 ani zdaleka nedosáhne,“ podotkl v rozhovoru pro MF DNES generální ředitel společnosti Luděk Steklý.

V květnu jste avizovali, že kvůli nižší poptávce evropských automobilek budete nuceni propouštět stovky lidí. Kolika lidem byl nakonec ukončen pracovní poměr? A očekáváte v nejbližších měsících i další propouštění?
Nižší prodeje a výroba automobilek se samozřejmě promítají i u nás. Přistupujeme proto k restrukturalizaci společnosti tak, abychom upravili nákladovou strukturu a přizpůsobili se novým tržním podmínkám. To se částečně dotkne i zaměstnanosti. Předpokládáme, že se do konce července sníží počet zaměstnanců zhruba o 200 (z celkových 1 800, pozn. red.). S těmi, kterých se to týká, již komunikujeme. Další případný vývoj se v současné době nedá příliš odhadovat, protože automobilky upravují své objednávky téměř na denní bázi.

Mezi zaměstnanci se propouští snadno, ale došlo v reakci na krizi i k nějakým úsporám v managementu? Plánujete si například snížit mzdy a ukázat tím zaměstnancům, že i vy umíte šetřit?
Restrukturalizace se týká kompletně celé firmy, tedy dělnických, THP pracovníků i managementu. I my jako management jsme samozřejmě přistoupili k úsporným opatřením.

Už jste obnovili výrobu v plném rozsahu tak, jak běžela před krizí? Případně jak dlouho bude trvat, než se do tohoto stavu dostanete?
Jak jsem již uvedl výše, v červnu jsme vyráběli zhruba polovinu plánovaného množství. Předpokládáme, že by se postupně a pozvolna mohla výroba navyšovat. Rozhodně však nepůjde o úroveň z roku 2019. Podle nyní dostupných informací očekáváme pokles prodejů na konci roku o 25 procent. A podobnou výši prodejů i v následujícím roce, ale situace je stále hodně nepřehledná a hodně napoví až poslední čtvrtletí tohoto roku, jak se situace bude ve střednědobém měřítku vyvíjet.

AGC Automotive Czech

  • Zaměstnává v Chudeřicích na Teplicku 1 800 lidí a je jednou z největších společností na výrobu autoskel v Evropě. Ročně zde vyprodukují přes 30 milionů autoskel, jen tento závod vybaví skly zhruba šestinu automobilů vyrobených v celé Evropě.
  • Automobilová skla firma dodává pro největší světové automobilky, vedle Mercedesu jsou to i jednotlivé značky koncernů Volkswagen, dále BMW, GM, Ford, Renault, Toyota, Peugeot, Citroën, Suzuki, Fiat a další.

Na které z evropských automobilek podle vás dolehla krize nejvíce? Jsou i takové, které s vámi musely ukončit spolupráci?
Ze své pozice nejsem schopný posoudit, kterou automobilku postihla krize nejvíce. Obecně jsou ale všechny automobilky, podobně jako třeba letecké společnosti, postiženy velkým poklesem poptávky. Lidé i firmy v době nejistoty odkládají nákupy. Evropské automobilky to mají o to těžší, že jsou již z minulosti zatíženy obrovským tlakem na regulaci znečišťujících látek ve spalinách. To je stálo obrovské finanční prostředky, které mnohým chybí nyní. Zatím však žádná z automobilek, kterým dodáváme, s námi spolupráci neukončila.

Na začátku roku jste avizovali, že letos v závodě v Chudeřicích proinvestujete 160 milionů. Změnila koronavirová epidemie vaše plány? Budete muset některé z plánovaných investic odložit, nebo dokonce úplně zrušit?
Samozřejmě, že současný stav nás nutí přehodnotit některé investice, především ty, které přímo nesouvisí s výrobou. Některé z investic, například nová linka na výrobu čelních skel za 600 milionů korun, jsou před dokončením. U takových investic ani není jiná cesta než je dokončit.

Zároveň vaše firma plánovala pořídit nové roboty do automatizace výroby v hodnotě 40 milionů korun. Platí to? Můžete vysvětlit, proč je pro vás automatizace tak důležitá?
Automatizace je pro nás jedním z klíčů pro další úspěšný rozvoj. Již v minulosti jsme do robotizace a automatizace investovali desítky milionů korun. Koronavirová krize může v jednotlivostech tento trend ovlivnit, ale celkově nikoliv. Automatizace a robotizace pro nás znamená přesnější a tím i kvalitnější výstupy ve výrobě. A to je to, co po nás automobilky čím dál více požadují. Proto budeme v tomto trendu dál pokračovat.

Mimo jiné finančně podporujete nadané studenty v soutěži Technowizz, spravujete vlastní dárcovský fond, pro zaměstnance jste zase zřídili Help linku – budete muset kvůli pandemii některé z těchto aktivit omezit?
Aktivity celé skupiny AGC, a tedy i nás jako AGC Automotive Czech, mají velký společenský přesah. Podpora našich zaměstnanců, regionu i technického vzdělávání jsou pilíře našich aktivit v oblasti společenské odpovědnosti. I přes současný vývoj nepředpokládám, že bychom nějak zásadně tyto aktivity omezovali. Jde přece jen o důležitou dlouhodobou investici, které věříme, že se nám i celé společnosti vrátí. Naopak, například posilujeme poradenství naší HELP linky pro naše zaměstnance a jejich rodinné příslušníky v době zvýšené nejistoty.

Autor:
  • Nejčtenější

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Dvě stě tisíc? Tak nízkou sumu si nechte, odmítla univerzita dar města

22. března 2024  9:54

Univerzita Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) odmítla přijmout příspěvek 200 tisíc korun na podporu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Jak bude vypadat hokejový stadion v Litvínově po přestavbě?

26. března 2024  15:22

Město Litvínov navnadilo hokejové fanoušky vizualizací přestavěného Zimního stadionu Ivana Hlinky....

Zlín porazil Litoměřice a vynutil si v semifinále první ligy sedmý zápas

28. března 2024  20:16

Zlínští hokejisté zvítězili v šestém utkání semifinále play off první ligy doma nad Litoměřicemi...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Litvínovský Jurčík přijde kvůli napadení sudího o úvodní dva zápasy semifinále

28. března 2024  15:41

Litvínovský hokejista Ondřej Jurčík přijde o úvodní dva semifinálové zápasy kvůli disciplinárnímu...

Šotnara podržel tým i fanoušci: Aférky se v basketu po týdnu už neřeší

28. března 2024  14:29

Půjde do Pardubic! znějí nejhlasitější tamtamy o basketbalovém trenérovi Janu Šotnarovi, který dá...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...