Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh z historie Sudet se odehraje v autobusu i venku, láká divadelník

  16:14
Na letní štaci bude od pátku z autobusového nádraží v Litoměřicích vyrážet autobus Divadla Kult s netradičním představením z temné historie Sudet. S inscenací Bermudský trojúhelník se diváci podívají na zajímavé lokality Českého středohoří.

Jan Kvasnička (stojící) a jeho Divadlo Kult bude od pátečního večera vypravovat z Litoměřic divadelní autobus s hrou Bermudský trojúhelník. Jak sám říká, v době nejistoty z nákazy covid-19 nebylo lehké dát představení a termíny herců dohromady. | foto: Tereza Vlasáková

„Letos poprvé hrajeme v divadelním autobuse. Je to pro nás nové, ale věřím, že návštěvníkům poskytneme nevšední zážitek než při běžné divadelní produkci,“ říká Jan Kvasnička, ředitel spolku Kult, který za projektem stojí.

V minulých letech jste s divadelním vlakem Kredenc jezdili po Švestkové dráze, letos jste vlak vyměnili za divadelní autobus. Pojedete jako kdysi Zeman se Zemákem po malých obcích?
To určitě ne. Koncept divadla jedoucího v dopravním prostředku jsme si vyzkoušeli v předchozích letech a mělo to velký úspěch. Protože se na Švestkovou dráhu letos vrátila doprava, do grafikonu jsme se už nevešli. Vymýšleli jsme, jak na projekt navázat. Věděli jsme, že chceme zůstat v Českém středohoří, je to pro nás srdcová záležitost. A autobus byla dobrá alternativa.

S tím Zemákem to byla legrace, ale co jste si tedy pro autobusové putování připravili?
Premiéru netradičního divadelního projektu Bermudský trojúhelník, který se odehrává nejen uvnitř autobusu, ale i mimo něj. Začínáme 3. července a dalších deset dní budeme vyjíždět ve 20 hodin z autobusového nádraží v Litoměřicích a po zhruba dva a půl hodinách se sem zase vrátíme. Představení čerpá z temné historie Sudet a jak je u nás zvykem, bude to mix činohry, pohybového herectví, nového cirkusu i loutek, a to vše namíchané jako horor.

Na jaká místa se diváci během představení podívají?
To je překvapení. Jenom prozradím, že herci rozvíjí nějaký příběh uvnitř autobusu, někde autobus zastaví, na třech místech diváci vystoupí a scénu zažijí na vlastní kůži, někde zůstanou v autobusu a scéna se jim odehraje pod okny. Vybírali jsme takové zastávky, které nám přišly atraktivní pro přirozené divadelní scény. Během představení najedeme zhruba 60 kilometrů, ale věříme, že využití genia loci atmosféry Českého středohoří za to stojí.

Kromě divadelního autobusu organizujete také divadelní festival Kult. Jak náročné je to v době po koronaviru?
Musím říct, že je to docela peklo. Jako největší problém vidím nepředvídatelnost vládních kroků v souvislosti s koronavirem, kdy se pravidla mění v podstatě ze dne na den a nikdo neví, co bude za týden, natož za měsíc. My jsme ještě před měsícem žili v tom, že podmínka dvoumetrového odstupu herců od diváků bude platit určitě celý červenec a možná ještě v srpnu. Z toho vyplynulo, že nejreálnější termín divadelního autobusu je srpen. Najednou se všechno změnilo a divadla v celé republice, která byla zavřená, začala plánovat. Rozjely se akce na všech frontách a tím pádem se herci stali strašně špatně dostupní. Začala jednání a bylo jasné, že Bermudský trojúhelník musíme udělat v červenci, jinak bychom už nebyli schopní dát termíny dohromady.

Museli jste herce přesvědčovat, nebo byli rádi, že se zase začíná hrát?
Herci chtěli a chtějí hrát. Ale mají své mateřské scény, někteří točí seriály... Doladit termíny se všemi je komplikované.

Bermudský trojúhelník

  • Netradiční divadelní projekt je inscenace o Sudetech a o všech podivnostech, které se tu dějí nebo děly. 
  • Diváci budou nejprve přímými účastníky poznávacího zájezdu agentury Sudetský sen. Ten se však souhrou okolností změní v cestu za vlastní záchranou. 
  • Autorem scénáře je Vladimír Fanta, režie se ujal Filip Nuckolls. Jednu z hlavních rolí bude mít kromě herců také samotný autobus Karosa LC 735 ze Spolku majitelů historických autobusů, ve kterém se představení odehrává. 
  • Divadelní autobus vyjíždí od 3. do 12. července z autobusového nádraží v Litoměřicích vždy ve 20 hodin. Tam se také zhruba po 2,5 hodinách vrátí. 
  • Vstupenky lze objednat na www.kultprodukce.cz, ceny se pohybují od 666 do 999 korun.

Jak dlouho divadelní festival připravujete?
Zhruba rok. Jak festival, tak i inscenace Bermudský trojúhelník je podpořena ministerstvem kultury. Granty se uzavírají už na konci září, náměty, koncept ale i rozpočet musíme mít připravený na konci srpna. A pak čekáme, jestli grant získáme. Mezitím se už na představení začíná pracovat. Letos jsme získali grant v únoru, naplno se rozjela příprava a v březnu přišel koronavirus. Letos je to složité.

Bez sponzorů se asi neobejdete. Daří se vám je sehnat?
Sponzorování je další stinná stránka této doby. Koronavirem byla postižená celá ekonomika, firmy se potýkají s ekonomickými problémy. Naštěstí náš generální sponzor projekty podpořil v rozsahu, v jakém jsme to plánovali už loni. Co se týká ostatních sponzorů, dopady ještě nevíme. Oslovili jsme je, reakce přicházejí a myslím si, že k poklesu dojde. Doufám, že jenom k drobnému. Jako větší problém v tuto chvíli vidím to, že ty zmatečné kroky vlády vyvolaly v celé společnosti velkou míru nejistoty. Lidi jsou pořád vystrašení, to s sebou nese i mizernou návštěvnost kulturních akcí obecně. A ještě větší obavy mám z příštího roku. Až se spočítá díra v rozpočtu, všichni, kdo dělají kulturu, včetně nás, můžeme přijít o granty a podporu státu. Pro mnohé to může být likvidační.

Divadelní festival Kult se v říjnu bude konat už po třiadvacáté. Vybíráte představení pro, dá se říci, specifického severočeského diváka?
Jasně, složení obyvatel je celkem zásadní při výběru představení. Troufám si říci, že po těch letech už dokážu odhadnout, jestli ta daná inscenace bude rezonovat mezi našimi diváky. Jestli o ní bude zájem. Představení vybíráme společně s kolegyní a dramaturgem. Ten sleduje celorepublikovou divadelní scénu a dává tipy. Snažíme se i celou dramaturgii festivalu udělat tak, aby byla žánrově pestrá a oslovovala různorodé cílové skupiny. Většinu představení chceme vidět předem, ale letos jsme viděli pouze čtyři představení, pak přišel koronavirus.

Kolik diváků musí přijít, abyste si řekli, jsme spokojeni, povedlo se?
Bermudský trojúhelník má omezenou kapacitu, do autobusu se vejde maximálně 40 lidí. Byli bychom samozřejmě velmi rádi, kdy bylo vyprodáno jako v předchozích letech u Kredence. Co se týká festivalu, každoročně přijde přes čtyři tisíce návštěvníků. Letos jsme vzali v potaz jednu věc. Myslíme si, že koronavirovou krizí byla více postižena nezávislá scéna. Během dramaturgie jsme pro letošní rok vzali ohled i na ně a rozhodli jsme se, že v letošním programu bude nezávislá scéna více zastoupena. Myslím, že program bude atraktivnější.

  • Nejčtenější

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič jel po D8 dvacet minut v protisměru, jiný šofér kvůli tomu boural

5. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  12.4 14:54

Policistům z dálničního oddělení Řehlovice se podařilo vypátrat řidiče, který jel v úterý 2. dubna...

Obžalovaný plánoval moji smrt, tvrdí otec omylem zabitého chlapce z Mostu

19. dubna 2024  13:07

Velmi emotivní byla u ústeckého krajského soudu výpověď biologického italského otce čtyřletého...

OBRAZEM: Teplická fantazie! Na tréninku fotbalistům fandily dvě tisícovky dětí

19. dubna 2024  9:59

Nevšední den pro fotbalisty i školáky. Prvoligové Teplice ve čtvrtek uspořádaly na Stínadlech...

Násilí! křičeli Zítkovi příznivci u soudu a napadali stráž, aktivista nepřišel

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  9:49

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Chmelaře trápí agresivní houbová choroba, při rozšíření hrozí likvidace polí

19. dubna 2024  7:17

Pěstitelé chmele v Ústeckém kraji čelí hrozbě v podobě agresivní houbové choroby, která způsobuje...

Pronájem RD 3+kk/G, Z, 75 m2,…
Pronájem RD 3+kk/G, Z, 75 m2,…

Družstevní, Bohušovice nad Ohří, okres Litoměřice
19 999 Kč/měsíc

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...