Diskuze

Děčín je moje srdcová záležitost, říká kronikářka. O městě píše už 28 let

Věnceslava Zimmermannová pečlivě celý rok shromažďuje informace o všem důležitém, co se stalo v Děčíně. Pak to sepíše do kroniky. Dělá to už osmadvacet let, za tu dobu popsala pět kronik.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J10i26ř90í 88E18r38b59e14n

9. 11. 2019 22:30

Je zajímavé listovat starými kronikami. Například mě fascinují zápisy ze 70. a 80. let - člověk by čekal samé oslavné ódy na vládu a stranu, ale chyba lávky. Ono to obvykle bývá dost faktografické - on totiž ten národní výbor měl ze zákona přístup k ekonomickým údajům všech místních podniků a tak je zajímavé sledovat třeba údaje o počtu zaměstnanců, obratu a investicích. Nikde jinde se totiž nedočtete o tom, kolik nových strojů se v tom kterém roce nakoupilo, která japonská či západoněmecká firma uvedla v Kolíně, Dvoře Králové či Rožnově pod Radhoštěm do provozu tu kterou výrobní linku apod.

Naopak kroniky z 90. let jsou strašně chudé. Tam to bývá politika. Aktivity Občanského fóra, složení vládnoucí garnitury, obnova nějaké stavební a kulturní památky, otevření jazykových tříd, ale o činnosti podniků minimum. Až pak najednou "překvapivé" odstavce o zavření toho kterého kdysi slavného podniku, rušení hromadné dopravy, obtížném hledání práce, starosta slavnostně přestřihl pásku u supermarketu XXX, který bude zásobit naše město kvalitním zbožím z dovozu...

0 0
možnosti