Bývalý ústecký hejtman dostal podmínku za zlaté padáky v dotačním úřadě

  • 32
Ústecký okresní soud potrestal tříletým podmíněným trestem bývalého ústeckého hejtmana za ODS Jiřího Šulce za to, že v době, kdy předsedal výboru Regionálního operačního programu Severozápad, vyplatil dotační úřad takzvané zlaté padáky exředitelům Petru Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi.

Oba bývalí ředitelé si přišli při svém odchodu na statisíce korun. Soud shledal Šulce vinným z porušení povinnosti při správě cizího majetku (o „zlatých padácích“ čtěte více zde).

Soud vyměřil Šulcovi trest v délce 18 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky a zároveň mu uložil, aby v rámci svých možností uhradil způsobenou škodu.

Podmíněný trest soud uložil i třem bývalým ředitelům úřadu Markvartovi, Jiřímu Červinkovi a Janě Havlicové a právníkovi Janu Martinovskému.

Bývalý hejtman Šulc, který byl v době Kušnierzova prvního obvinění v roce 2011 předsedou výboru ROP Severozápad, podle soudu instruoval úřad, aby Kušnierzovi, jenž byl ve vazbě, byla vyplacena konkurenční doložka. 

Červinka, Markvart a Martinovský ji podle něj připravili, a Kušnierz tak získal 740 tisíc korun.

Obdobná doložka i pro ředitele

Obdobná konkurenční doložka byla uzavřena při jmenování Markvarta ředitelem. I on byl později obviněn a nakonec odsouzen za ovlivňování projektů ROP Severozápad. 

Soud potrestal i Havlicovou, která nechala Markvartovi konkurenční doložku, i když sníženou, vyplatit. Úřadu tak podle soudu vznikla škoda přes 580 tisíc korun.

„Všichni postupovali v rozporu se zákonem. Byli si vědomi, že to, co dělají, není správné,“ řekl soudce Pavel Kuděla s tím, že úřad konkurenta neměl, a proto bylo uzavření doložek nesmyslné.

Markvartovi soud uložil souhrnný trest, poprvé byl soudy potrestán již loni za machinace v ROP Severozápad. Nově mu soud vyměřil tříletý trest s odkladem na tři roky a uložil mu i pětiletý zákaz činnosti. 

Červinka, Havlicová a Martinovský dostali trest odnětí svobody šest měsíců s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Stejně jako Šulc se mají podílet na náhradě škody.

Třicet obviněných v další kauze

„Dle našeho názoru soud vyvodil nesprávné právní závěry. Můj klient se cítí nevinen a chce očistit své jméno,“ řekl Šulcův advokát Daniel Volák.

Šulc se novinářům při odchodu vyhnul. Při závěrečné řeči, již pronesl minulý týden, se v jednací síni svěřoval, že je bez práce, vážně nemocný a že od něj odešla manželka.

Pokud jde o ROP Severozápad, řeší se aktuálně další kauza, ve které je bezmála 30 obviněných. Mezi nimi například někdejší ředitel Kušnierz, podnikatel Daniel Ježek, někdejší hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová či exsenátor za ODS Alexander Novák. Nechybí mezi nimi ani zmíněný Červinka.

Případů spojených s úřadem už soudy řešily několik. Například Kušnierz si odpykává sedmiletý trest.

,