VIDEO: V Českém Švýcarsku shodili kus skály, ohrožoval turistickou stezku

  • 1
V národním parku České Švýcarsko shodila skalní četa obrovitý balvan, který visel nad turistickou stezkou z Mezní Louky do Vysoké Lípy. O řízeném shození rozhodla správa parku na doporučení geologa, podle něhož existovalo vysoké riziko, že se skalní blok zřítí.

„Zásahy tohoto typu provádíme zcela výjimečně, jen když jde o ohrožení života, zdraví či majetku osob,“ podotkl ředitel správy národního parku Pavel Benda.

Pískovcový blok o velikosti malého osobního auta a hmotnosti zhruba osmi tun vytipovali strážci národního parku, shodili jej ve středu.

„Celá hmota skalního bloku v podstatě spočívala už na jediném opěrném bodu. Vzhledem k bezprostřední blízkosti značené turistické stezky byl zásah nevyhnutelný,“ říká Benda. 

Po řízeném uvedení do pohybu pomocí hydraulických i mechanických zvedáků se balvan během pádu rozpadl na písek a menší kameny. Ty dopadly z výšky zhruba 20 metrů na turistickou stezku. 

Písek a drobné kameny skalní četa ze stezky odstranila, červeně značená turistická stezka byla uzavřena jen necelou hodinu.

Ve vzdálenosti několika metrů od shozeného skalního bloku se nacházel další kámen, viklan obdobné velikosti. Pracovníci skalní čety jej nadzdvihli pomocí zvedáku a stabilizovali umístěním dřevěné podložky.

Obdobným způsobem loni v červnu shodila skladní četa nestabilní šedesátitunový balvan, který hrozil pádem na turistickou stezku k Pravčické bráně, kterou ročně projde čtvrt milionu turistů (o loňském shození skály zde).