Sobota 31. října 2020, svátek má Štěpánka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 31. října 2020 Štěpánka

Za zbytek na talíři se v restauraci „sněz, kolik chceš“ platí pokuta

  10:27
V restauraci v Dobroměřicích na Lounsku si zákazník může za jednotnou cenu nandat jídla, kolik chce. Když ale nechá na talíři zbytky, zaplatí pokutu 50 korun. Podnik tím bojuje proti možnému plýtvání.

V půl dvanácté dopoledne je v restauraci v kulturním domě v Dobroměřicích poblíž Loun plno. Někteří hosté sedí a obědvají. Jiní se proplétají s talíři mezi stoly. Co se týče obsluhy, zapomeňte tady na klasiku. Nikde žádný číšník ani servírka. Jídlo se tady totiž podává formou rautového občerstvení.

Fotogalerie

Ano, každý návštěvník si ho po příchodu musí nandat sám, přičemž do velikosti porce mu nikdo nepovídá. Vezmete si pět knedlíků? Klidně. Sedm? Prosím. Ještě víc? Jak je libo.

Když dojíte, nádobí odnesete k okénku u kuchyně, kde si ho převezme jedna paní. A pokud vás vyhodnotí jako hříšníka zralého k pokutování, nahlásí vás vedle k pokladně, kde si pak připlatíte padesát korun k předem dané necelé stovce.

Co musíte spáchat, abyste se stali tím hříšníkem?

Aby bylo úplně jasno: podnik funguje na principu „all you can eat - sněz kolik chceš“. Za dopředu stanovenou sumu, tady je to 97 korun, si můžete nadat jídla, na kolik se cítíte. 

Ale pozor, když na talíři necháte zbytky, přihodíte ještě padesátku. Zkrátka, dopředu si rozmyslete, kolik jste toho schopni pozřít. Před hrozbou sankce ostatně také varují cedulky u vstupu a u kuchyně.

Pravidlo platí už několik měsíců. Platilo deset lidí

„Kolik lidí už sankci platilo? To jste mě dostala. Ale moc ne. Možná tak deset,“ usmívá se provozovatel podniku Roman Voříšek.

Pravidlo platí už několik měsíců. Jestli si myslíte, že pokuty zavedl, protože si u něj hosté jako neurvalí ládovali talíře jídlem a pak toho hromadu nesnědli, jste na omylu.

Tuhle „plýtvací“ praxi zde jaksi zažít nestihli. Finanční postih totiž zavedl souběžně s otevřením hospody. „Rozhodně to není můj výmysl. Inspiroval jsem se jinde. A padesátka mi přijde jako rozumná,“ podotýká.

A jak vůbec přišel na samoobslužný způsob? Obával se, že nesežene číšníky a servírky. Bál se samozřejmě právě i případného velkého množství zbytků.

„Pokutu jsem neplatil nikdy. Na oběd sem jezdím pravidelně“

„Já tu neplatil pokutu ještě nikdy,“ culí se Láďa, co sem jezdí na oběd pravidelně. Na vidličku si právě natáčí špagety. Pochvaluje si, že se dostatečně nají.

„Jinde zaplatím víc a odcházím hladový. Třeba ke svíčkové někde dostanu pět průsvitných knedlíků a dám za to o dvacku víc,“ vypráví. Jakmile vcucne poslední špagetu, jde si pro lívance. Jeho útrata je pořád 97 korun. Podle provozovatele je prý zatím stále únosné držet cenu pod stokorunou.

„Nemyslete si ale, že jsme krutí a pokutujeme za každý drobek nebo nesnědenou kost,“ rozesměje se Roman Voříšek. „Když někdo nechá trochu brambor nebo třeba knedlík, tak to pochopitelně neřešíme,“ dodává s tím, že zbytků evidují v podniku „jen malinko“.

ČOI s pokutami za nedojedené jídlo nemá problém

Se systémem v restauraci, o níž jako první informoval Český rozhlas, nemá problém Česká obchodní inspekce (ČOI).

„Z hlediska ČOI je důležité, zda je s účtováním takového poplatku spotřebitel předem seznámen. Jeho účtování jako takové není ČOI oprávněna pokutovat,“ píše ve svém vyjádření její mluvčí Jiří Fröhlich.

„Pokud by došlo mezi podnikatelem a spotřebitelem ke sporu a spotřebitel by odmítl poplatek uhradit, musel by se podnikatel obrátit na soud a jedině ten by mohl rozhodnout a přinutit spotřebitele takový poplatek případně uhradit, nebo naopak,“ uvádí dále.

V Dobroměřicích se prý kdysi stalo, že se jeden hříšník k zaplacení sankce neměl.

„Hádal se. Stěžoval si, že se to nedalo jíst, proto skoro všechno vrací. Tak jsem jídlo ochutnal a přišlo mi v pořádku. Nakonec padesátku přihodil a druhý den mě hodně překvapil, přišel totiž znovu,“ přihazuje historku Voříšek, jenž provozuje ještě jednu restauraci nedaleko odtud. Právě v ní se jídlo vaří. Tady je totiž kuchyně příliš malá.

Rozhovor a návštěvu končíme zhruba v půl jedné. V sále je pořád plno. Podle Voříška jsme však s fotografem měli přijet spíš v pátek. „Pátky jsou vyloženě mela. Máme totiž řízek nebo buchtičky s krémem,“ podotýká.

  • Nejčtenější

Život v Berbrstánu. Všichni jsme se těšili, až to praskne, říká Bania

Kdo se vzpouzel, toho rozhodčí chladnokrevně řezali. Těžko se žilo v českém fotbalovém Berbrstánu. V zemi Náčelníka,...

Dokonalost vidí každý národ jinde, říká primářka. Prsa operuje i mužům

Premium Pandemie onemocnění covid-19 se silně projevuje i na oboru, který v rámci medicíny snad nemůže být infekčnímu oddělení...

Policie rozšířila stíhání predátora z filmu V síti, hrozí mu až pět let

Ústečtí policisté ukončili vyšetřování případu muže známého z filmového dokumentu V síti, který zmapoval zneužívání...

Zapomenutý zajatecký tábor v Dubí bude připomínat alespoň cedule

Psal se únor 1940 a do areálu dubské porcelánky Krautzberger, Mayer & Purkert bylo převezeno dvacet francouzských...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Teplice žádají rodiče, aby nedávali děti do školek. Některým se to nelíbí

Vedení Teplic žádá rodiče dětí, aby zvážili jejich pobyt ve školkách. Ty zůstávají i přes pandemii koronaviru dál...

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

Premium Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál....

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Generace nevzdělaných dětí. Jen málokdo dělá při distanční výuce pokroky

Premium Je osm hodin ráno, učitel zakládá virtuální místnost, do které se postupně připojí žáci. Jednomu nejde mikrofon,...

  • Další z rubriky

Vzbouřili se vězni v Bělušicích. Kvůli fámám kolem koronaviru

Ve věznici v Bělušicích na Mostecku protestovala v noci z pátku na sobotu část vězněných osob. Protest měly vyvolat...

Dokonalost vidí každý národ jinde, říká primářka. Prsa operuje i mužům

Premium Pandemie onemocnění covid-19 se silně projevuje i na oboru, který v rámci medicíny snad nemůže být infekčnímu oddělení...

Letitý spor o most v Ústí soud opět nerozhodl, firma předala pohledávku

Ústecký krajský soud opět odročil vleklý spor ústeckého magistrátu s firmou Hutní montáže o doplacení víceprací při...

Ze secesní perly v Ústí sundali obří glóbus, jeho budoucnost není jasná

Neobvyklý pohled se naskytl Ústečanům u hlavního vlakového nádraží. Při rekonstrukci rohového domu naproti stanici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nepanikařte, ale buďte opatrní. Osm znaků, že jste mohli prodělat covid-19

Druhá vlna koronavirové krize udělala z Česka, které tu první zvládlo celkem dobře, odpadlíka. Snad každý se bojí. Jsem...

Nečekaně zemřel moderátor Prima vařečky Daniel Kopál, bojoval s covidem

Ve věku 49 let zemřel moderátor Daniel Kopál, známý z pořadu o vaření Mňam aneb Prima vařečka. Bojoval s koronavirem....

Veterináři varují před sýry z Lidlu, mohou obsahovat bakterie z fekálií

Veterináři varují před dvěma druhy sýrů, které prodával řetězec Lidl. Jde o brie od francouzského výrobce, který...

Čich ztrácejí při covidu často mladí a bezpříznakoví. Jak ho získat zpět?

Porucha čichu je v současnosti řazena k základním příznakům covidu-19. Objevuje se více než na jaře, a to hlavně u...

Česko dál padá do covidové propasti. Má nejvíce případů i úmrtí na světě

Česko se pevně usadilo na špičce světových koronavirových statistik. Již delší dobu jsme mezi zeměmi, které mají...