Sobota 23. září 2023, svátek má Berta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. září 2023 Berta

Lidé nechodí a náklady rostou. Míchá se tu smrtící koktejl, zní z hospod

  6:27
Rostoucí ceny energií a surovin nutí restauratéry zdražovat. V některých podnicích už ceny jídel a nápojů vzrostly od prosince až o deset procent a i majitelé restaurací, které dosud nezdražovaly, přiznávají, že se v nejbližší době zvyšování cen nevyhnou. Zároveň se potýkají s nižším počtem hostů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Začíná to být opravdu neúnosné,“ říká například Vladimír Kendra, majitel žatecké Restaurace U medvěda. V době pandemie mu klesl počet hostů až o 70 procent.

„Chodí podstatně méně lidí. Nevím, jestli je to kvůli tomu, že museli předkládat certifikáty, spíš dnes přemýšlejí úplně jinak. Naučili se neutrácet, nechodit do společnosti, popíjejí a vaří si doma. Občas sice přijdou na večeři, ale rozhodně to není takové, jako dříve,“ myslí si Kendra.

On sám už prý ceny zvedl, v průměru o 3 až 5 procent. „Malinko jsme zdražili, ale asi budeme muset ještě více. Zvedli nám zálohy na energie a ušetřit se na ničem nedá. Když ráno přijdeme do kuchyně, musíme hned všechno zapnout, protože vaříme. Na tom nejde nijak ubrat,“ říká.

Podobně mluví i majitelka teplického pivovaru Monopol Gabriela Schönbauerová.

„Více šetřit už se nedá. Vyrábíme si vlastní pivo a k tomu potřebujeme vodu, kterou musíme zaplatit. Svítit a topit zákazníkům také musíme, ať jich je tu šest nebo sto,“ vysvětluje s tím, že v Monopolu zdražovali už na podzim a další zvýšení cen proto nyní neplánují.

Zdražování se nevyhnulo ani děčínské pivovarské restauraci Kapitán. Pivo je tu dražší o dvě koruny na půllitru, svíčková o 15 korun a například guláš o deset. „Zvyšovali jsme hlavně ceny u jídel z hovězího masa, to šlo hodně nahoru,“ sdělila provozní Markéta Černochová.

I podle ní majitelé restaurací na energiích nijak ušetřit nemohou.

„Jediná možnost je ušetřit na surovinách, takže hodně sleduji akce a ceny. Záleží i na tom, co nám nabídnou naši dodavatelé,“ vysvětluje. V době pandemie prý do podniku chodí až o dvě třetiny méně zákazníků.

„Tržby nám klesly hodně a co jsem si všimla, lidé jsou teď takoví nevrlejší. Možná na to má vliv i povinnost kontrolovat certifikáty o očkování,“ myslí si provozní.

Nechci naštvat hosty...

Právě povinnost kontrolovat certifikáty o očkování nebo prodělání nemoci provozovatelům restaurací brzy skončí. Od středy 9. února budou moci pustit do svých podniků všechny zákazníky bez rozdílů. „Těšíme se na to a doufáme, že k nám lidé zase začnou chodit,“ věří Černochová.

Naopak František Kopecký, majitel Radničního sklípku v Litoměřicích, nedokáže odhadnout, zda se lidé do restaurací vrátí. „Těžko říct. Chování hostů se změnilo, plno z nich nechodilo ze zásady, protože nechtěli předkládat certifikáty. Další byli vystrašení. Spousta lidí na vesnicích to vyřešila tím, že si koupili chlazení, pípu a popíjejí a scházejí se někde v garážích,“ říká Kopecký.

I on ve svém podniku pocítil výrazný úbytek hostů. „Leden a únor je vždycky špatný, ale když k tomu vezmu listopad a prosinec, byl propad opravdu znatelný. Minimálně o třetinu, někdy i o 50 procent. Večer jsme v restauraci kolikrát sami,“ přiznává s tím, že ani jemu se zdražování nevyhne.

„Stouply ceny základních surovin jako máslo, zelenina, ovoce a maso. Navíc se zvyšují mzdy. To všechno budu muset do cen promítnout. Ale nejdříve v březnu, teď není vhodná doba. Jsem na poloviční návštěvnosti a nechci naštvat hosty, kteří mi zbyli,“ vysvětlil.

„To, co se teď míchá, je doslova smrtící koktejl. Na jedné straně už dva roky čelíme pandemii a cestovní ruch měl obrovské ztráty. Do toho se nová vláda tváří, že poslední dva měsíce vůbec neexistují a nechce podnikatelům vyplácet kompenzace, přestože je omezovala. A do toho přišlo zvyšování energií a dalších vstupů. To nemůže podnikatel vydržet. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby teď podniky končily,“ řekl k situaci Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Podle něj se kvůli rostoucím cenám energií a surovin dostává řada podniků do existenčních problémů. „Počty lidí, kteří u nás v době pandemie ukončili členství, se jednoznačně zvýšily,“ dodal Stárek.

Autor:
  • Nejčtenější

Odhalení! Bohatý táta a sestava za půl milionu? Naopak, boj proti protekci

Martin Podhajský existuje, ale že by jeho táta štědře zaplatil za místo v sestavě třetiligového Viagemu Ústí nad Labem,...

Vary na úvod extraligy zničily Vítkovice. Sparta, Hradec i Pardubice uspěly

Hokejová extraliga se opět rozjela naplno. Z šesti pátečních zápasů asi nejvíce zaujal krach posledního semifinalisty z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pády favoritů, Boleslav a Kladno slaví první výhry. Kometa i přes góly dál tápe

Po třetím kole hokejové extraligy už není žádného stoprocentního týmu. Jak Hradec, tak i Karlovy Vary totiž v pátečním...

Melouny rozdávají, trénovat musí v lese. Jak se žije na nejteplejším místě v Česku

Premium Fotbalisté Brozan na Litoměřicku chodí víc trénovat do lesa, aby se skryli před sluncem. Na zdejších zahradách běžně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejbláznivější přestup všech dob! Svět ohromila smlouva pro metráčka z Ústí

Dopující Paul Pogba, nešťastník Harry Maguire, mezi hvězdami jistý Martin Podhajský. Bizarní příběh donedávna neznámého...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Policisté vyšetřují nález těla v Českém Švýcarsku, nařídili soudní pitvu

Policisté se zabývají nálezem lidského těla v lese u Hřenska na Děčínsku. Dosud neidentifikovaná osoba zřejmě zemřela...

O kompenzacích za lithium Fiala na Teplicku mlčel, slíbil pracovní skupinu

Premiér Petr Fiala (ODS) se v rámci výjezdního zasedání vlády v Ústeckém kraji sešel se starosty obcí, kterých by se...

Nemůžete to postavit mezi baráky, kritizovali lidé chystanou těžbu lithia

Řadu negativních reakcí od lidí z okolí Cínovce, Újezdečku, ale třeba i Dubí slyšeli odborníci, kteří připravují těžbu...

Obchodují s ilegálně vytěženým dřevem, tvrdí aktivisté. Klády sledují přes GPS

Aktivisté z Greeanpeace protestovali v Chomutově proti kácení dřeva v Krušných horách. Předtím sledovala organizace...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Cítím se jako vítěz, říká Brzobohatý. Manželé ukázali fotky ze svatby v Itálii

Ondřej Gregor Brzobohatý (40) a Daniela Brzobohatá (44) se pochlubili fotkami i zážitky z víkendové svatby. Muzikant a...

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...