Studie nového kulturního domu Repre | foto: Magistrát města Mostu

Planetárium v Repre zůstane, knihovna se také vejde, zjistila studie

  • 0
Město Most začíná plánovat přestěhování zchátralé městské knihovny do kulturního domu Repre, který má v úmyslu zrekonstruovat a rozšířit. Výsledkem má být multifunkční společensko-kulturní centrum, v němž by byl i kinosál.

Že se obě kulturní zařízení vejdou do jedné budovy, ukázala studie městského architekta Petra Nesládka.

Pokud by přípravy projektu i nutná rekonstrukce Repre postupovaly bez komplikací, mohl by nový kulturní dům i s knihovnou sloužit Mostečanům za tři až čtyři roky.

Nejistot ale zatím existuje celá řada. Například musí statici ještě ověřit, že zátěž v podobě 250 tisíc knih a dalšího vybavení knihovny unesou základy a zdi kulturního domu.

„Přece jen je to jiné zatížení, než jaké tam je nyní. Výsledky bychom měli znát zhruba do měsíce,“ upozornil Nesládek na první možný zádrhel.

Spíše ale čeká, že z pohledu statiků problém nebude. Proto by už přes léto mohly začít podrobnější debaty o tom, jak by nové Repre s knihovnou mělo vypadat a jak by mělo také fungovat.

Statici musí potvrdit, že budova knihy unese

„Představená studie je návrh k diskuzi, může se měnit,“ připustil architekt. Své názory budou říkat zástupci města, ale také obyvatelé Mostu a též samotná knihovna.

„Už se těším na diskuzi, která se bude týkat provozních knihovnických věcí,“ řekl ředitel knihovny Tomáš Ondrášek. K přesunu knihovny z budovy, do které fouká a zatéká, do samotného středu města je nadšený.

„Vítám takový plán a tleskám mu,“ řekl Ondrášek. Zároveň ale upozornil, že provoz knihovny má své zvláštnosti. „Denně půjčíme a tedy přemisťujeme tuny knih,“ připomněl ředitel.

Přestože samotné půjčování knížek bude probíhat podle záměru ve druhém a třetím podlaží Repre a zázemí včetně případných skladů bude v přízemí, neměl by to být problém.

„Jeden výtah v Repre je, další technický plánujeme,“ ujistil Nesládek. Hlavně ale potvrdil, že debata o potřebách knihovnického provozu přijde na řadu hned poté, co statici potvrdí, že Repre knihovnu „unese“.

Knihovna, galerie, kino - vše v jednom

Už teď je jisté, že se knihovna do kulturního domu vejde. V Repre bude pro knihovnické potřeby asi šest tisíc metrů čtverečních plochy, to zhruba odpovídá dnešku. Některé provozy se možná budou muset omezit.

„Ale na druhou stranu může knihovna využívat třeba pro přednášky či promítání zázemí Repre,“ dodal architekt. Navíc by se nové prostředí knihovny mělo budovat tak, aby zachytilo moderní trendy, takže půjčovna knih by sloužila desítky let.

Spojení obou kulturních zařízení do jedné budovy zatím vypadá jako ideální varianta. „Knihovna, galerie, kino, vše v jednom – to je přesně to, oč tady usiluji léta,“ těší se Ondrášek.

Sestěhování je navíc výhodné i pro město Most. Rekonstrukci nutně potřebuje jak budova knihovny, tak Repre. Místo přípravy dvou projektů a shánění dvou balíků peněz se obě záležitosti snad budou řešit najednou.

Výsledkem bude opravený kulturní dům, ve kterém bude oddělený provoz knihovny i společenského sálu, samostatný vchod bude mít nová galerie, zachovaná zůstane restaurace i planetárium.