Kabinka skiagrafického pracoviště, kde na pacientku spadla hlavice rentgenu. | foto: Jan Daněk, iDNES.cz

Rentgen, který usmrtil pacientku, měl závadu, potvrdila nemocnice

  • 27
Společnost Krajská zdravotní potvrdila, že v tubusu rentgenu, který loni v říjnu v ústecké Masarykově nemocnici smrtelně zranil pacientku, byla mechanická závada. Příčinu jejího vzniku nyní zkoumá znalecký ústav, který oslovila policie.

„Místnost, ve které k nešťastné události došlo, policie odpečetila 11. ledna a od té doby je do ní volný přístup,“ sdělil iDNES.cz Ivo Chrástecký, mluvčí Krajské zdravotní, pod niž spadá i Masarykova nemocnice.

„Předmětný rentgenový přístroj byl minulý týden rozebrán a jeho části odeslány k dalšímu zkoumání,“ doplnila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Pořízení nového rentgenu na toto pracoviště KZ podle Chrásteckého zařadila do plánu nákupu zdravotnické přístrojové techniky pro letošní rok.

Osmdesátiletá pacientka zemřela v Masarykově nemocnici při rentgenovém vyšetření poté, co se utrhlo rameno původního přístroje. Na ležící ženu se zřítila těžká hlavice, z níž vycházejí paprsky. Z asi metrové výšky jí rozdrtila hrudník (více v článku Na pacientku spadl rentgen, zemřela).

Kraj přispěl na nový přístroj

Po tragické události nemocnice zastavila provoz i na druhém rentgenu od stejného výrobce. Ředitel zařízení Josef Liehne tehdy řekl, že k těmto přístrojům ztratil důvěru, a proto se na nich už nikdy vyšetřovat nebude.

Masarykova nemocnice tento druhý přístroj už v prosinci nahradila novým rentgenem, který splňuje nejpřísnější bezpečnostní kritéria, je plně digitální a zcela automatizovaný. Ústecký kraj na něj přispěl částkou 9 milionů korun.

Policie případ vyšetřuje jako podezření z usmrcení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila.

Ředitel nemocnice Liehne od počátku vylučuje, že za pád části přístroje může jeho obsluha. Dodavatel původního rentgenu, kterým je společnost Foma Medical, zase odmítl chybu v servisu.

Na pacientku při vyšetření v nemocnici spadl rentgen (12. 10. 2017)

12. října 2017