Tepličtí muzejníci mají špičkovou laboratoř na ošetřování vykopávek

  • 0
Regionální muzeum v Teplicích představilo novou specializovanou laboratoř pro konzervaci kovů a skla z archeologických vykopávek. Pomůže cenné historické nálezy zkoumat i uchovat pro další generace.

Pracoviště vzniklo v Archeologickém depozitáři v Sobědruhách za 11,8 milionu korun, které uhradil kraj jako zřizovatel muzea.

„Laboratoř by měla významnou měrou přispět k posílení kapacit specializovaných pracovišť v celé republice a především v Ústeckém kraji,“ řekl Radek Spála, ředitel muzea, jehož archeologická sbírka je považována za čtvrtou nejobsáhlejší v Česku.

Až dosud se předměty z teplického muzea vozily k analýzám do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy.

„To bylo nákladné, navíc tam nemají tak silný rentgen. Od teď už jsme soběstační a máme mnohem lepší možnosti,“ pochvaluje si konzervátorka a radioložka Kamila Kováčová Zítová.

Základem nové specializované laboratoře je kombinované rentgenové zařízení dodané firmou Testima. Je zhotovené na míru a jde o nejnovější zařízení tohoto typu v republice.

Pomocí nových rentgenů lze zjistit, co je uvnitř předmětu

„Obsahuje dva druhy rentgenů, laicky malý a velký. Pomocí nich lze nedestruktivní metodou zjistit, co je uvnitř předmětu. Už to nemusíme složitě zjišťovat chemickými procesy, které mohou předmět poškodit. Ušetří se tím nejen čas, ale i vzorek,“ vysvětlila Kováčová Zítová.

Kromě toho má laboratoř k dispozici i další přístroje, třeba dva mobilní pro materiálovou analýzu rentgenovou fluorescenční spektroskopii. Jedná se o jednoduchou a přesnou analytickou metodu stanovení chemického složení materiálů.

Dále tvoří výbavu laboratoře metalografický mikroskop, stereoskopický mikroskop pro digitální snímkování, digestoř, horkovzdušná sušárna a stříkací box.

Jednotlivá pracoviště konzervátorů pak byla nově dovybavena automatickým odsáváním nečistot z pracovních ploch a rozvody stlačeného vzduchu z nového centrálního kompresoru.

Laboratoř nyní funguje ve zkušebním režimu, za několik týdnů začne sloužit nejen muzeím, ale za úplatu i dalším institucím a veřejnosti.