Incident v Lounech | foto: Facebook

Nezletilý, který zbil dva školáky, trestu ujde. Napětí v Lounech sílí

  • 564
Minimálně příští dva týdny budou hlídkovat v blízkosti lounských škol strážníci i státní policisté. Jejich přítomnost je reakcí na brutální útok nezletilého chlapce na dva školáky, který se odehrál počátkem tohoto týdne.

„Dohodli jsme se, že častější policejní kontroly budou u škol, než se situace zklidní. Průběžně si budeme předávat informace, poté vedení městské a státní policie situaci vyhodnotí,“ uvedl starosta Loun Radovan Šabata.

Incident už několik dní vyšetřuje policie. Ovšem kvůli věku romského útočníka, kterému nebylo ještě patnáct let, případ odloží (o napadení školáků jsme psali zde).

Případem se zabývá i orgán sociálněprávní ochrany dětí, jenž vyhodnocuje nejen okolnosti útoku, ale i rodinné poměry, školní docházku a prospěch chlapce, který děti napadl. 

„Sociálka“ může nařídit rodině určitá opatření, třeba dohled probačního úředníka nebo zařazení dítěte do programu ve středisku výchovné péče. Ve vážném případě může podat soudu návrh na umístění dítěte do ústavní péče.

Videozáznam napadení ze začátku týdne, který koluje po sociální síti, vyvolal ve městě napětí mezi Romy a majoritní většinou. Jednak pro agresivitu útoku a také kvůli hlasu na videu, který říká: „Oni zaplatili, nech je bejt“. 

To vyvolává dojem, že jde o partu výrostků, kteří obírají pod pohrůžkou násilí jiné děti o peníze.

„Co bylo důvodem, se vyšetřuje. Ale pokud je pravda, že šlo o peníze, tak tyto informace měly být nahlášené policii hned. A ne že až po události někdo píše, že tu řádí gang dětí,“ podotkl starosta Šabata.

Z tréninků centrum hocha vyloučilo

Podle jiných šlo o vyřizování účtů kvůli dívce. Útočníkovi se prý nelíbilo, že se kluci na dívku dívali. 

„Když jsem to video viděl, byl jsem také v šoku. Takové jednání odsuzuji. Podle mých informací nešlo o rasistický útok či útok kvůli penězům. Mělo jít o spor kvůli dívce. Ten kluk se už údajně oběma klukům omluvil a prý se spolu baví. Bohužel to vyvolalo spoustu emocí a nenávisti, kterou někteří záměrně přiživují,“ sdělil Petr Cirok z lounského Centra pro rozvoj menšin.

Zástupci centra se v pátek setkali s vedením radnice a městské policie, aby jim vyvrátili tvrzení, že se v jejich centru útočník učil boxovat. 

„To je nesmysl, který vyvolává jen další nenávist mezi Romy a Neromy. Věnujeme se všem dětem, kteří k nám přijdou, a všichni musejí dodržovat daná pravidla. Snažíme se je motivovat ke správným zásadám chování, pracujeme i s jejich rodiči. Ten kluk tu byl jednou na kruhovém tréninku, ale protože byl problémový, už k nám nechodí,“ doplnil Juraj Jonáš z centra s tím, že se s městem a policií dohodl na hlubší spolupráci.

Škola vyzvala rodiče, aby podali trestní oznámení

Oba napadení chlapci chodí do základní školy v blízkosti parku, kde se útok odehrál. Řekli o něm řediteli školy Vlastimilu Hubertovi. 

„Této důvěry si vážím, jejich rodiče jsem vyzval, aby s chlapci navštívili lékaře a podali trestní oznámení. Oceňuji přístup města a policie, která zvýšila hlídky u školy. Ujišťuji rodiče, že jejich děti jsou u nás v bezpečí,“ reagoval Hubert. 

Stejně jako brutalita útoku ho šokovala i agresivita diskutujících na internetu pod zveřejněným videem. „Zaráží mě, že někteří lidé útok na žáky schvalují nebo podněcují k dalšímu napadání,“ poznamenal ředitel školy.

Policisté se podle mluvčí Ireny Pilařové budou zabývat i příspěvky pod zveřejněným videem, které jsou rasistické či podněcují k nenávisti.