Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček vnímá usnesení rady jako první krok v pokusu o jeho odvolání.

Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček vnímá usnesení rady jako první krok v pokusu o jeho odvolání. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Úřednice koupila software kontrolující výběrová řízení, rada žádá trest

  • 6
Rumburská radnice koupila osvědčený software dohlížející na výběrová řízení. Jenže radní ho odmítli. Navíc žádají trest pro tajemnici za to, že ho pořídila. Rumburskou radnici přitom vyšetřuje protikorupční policie právě kvůli sporným zakázkám, software měl proto soutěže zprůhlednit.

"Je to tlak na mě. Mám informace, že někdo ze zastupitelů navrhne mé odvolání," říká starosta Jaroslav Sykáček, který se pokusil větší dohled nad zadáváním veřejných zakázek prosadit.

Hádky ve vedení města se vlečou od loňského podzimu, kdy se strhla na radnici roztržka o tendr na opravu devíti mostů za zhruba 30 milionů korun. Místostarosta Darek Šváb, který má investice na starosti, připravil výběrové řízení pro každý most zvlášť, takže město mohlo místo klasické soutěže rovnou oslovovat vybrané firmy (o vyšetřování zakázek zde).

Sykáček tehdy s místostarostou Ladislavem Pokorným Švábův postup kritizovali, zastupitelstvo ale nakonec odvolalo naopak Pokorného a radě města uložilo připravit směrnici na zadávání tendrů. "A to co nejtransparentnějším způsobem," připomíná Sykáček.

Úkol svěřil tajemnici úřadu Dagmaře Žákové. "Připravila jsem směrnici, vyjednala nákup softwaru a přesně podle svých kompetencí podepsala smlouvy. Kdybych to neudělala, nesplnila bych úkol, který mi dal starosta," říká Žáková.

Software E-Zak, který vybrala, využívá například ministerstvo pro místní rozvoj, Masarykova univerzita či město Děčín. Mluví se o něm jako o neprůstřelné ochraně zakázek.

Potrestejte tajemnici, požaduje rada

"Systém hlídá lhůty a zajistí povinnosti vyžadované zákonem. Během soutěže nemá nikdo přístup k detailům nabídek uchazečů, které pak systém vyhodnotí. Dne 23. února jsem o něm informoval radu města a ta s tím neměla žádný problém," říká Sykáček.

Zlom podle něj nastal 15. března poté, kdy Žáková software za 220 tisíc korun koupila. Starosta a zároveň senátor Sykáček byl ten den v Senátu, požádal proto radní, aby jednání odložili. Ti ale odmítli. Rada města pak rozhodla, že systém E-Zak je nevýhodný. "V čem konkrétně, už ale neuvedla," říká Sykáček.

Rada města zároveň oznámila, že tajemnice Žáková překročila svoje kompetence. "To je nesmysl. Ona měla pravomoc podepsat smlouvy, ona za to zodpovídá," hájí ji Sykáček.

Radní navíc uložili Sykáčkovi dva úkoly. Aby ukončil smlouvy, a to bez jakýchkoli finančních dopadů na město, což už nelze. A aby Žákovou potrestal. "Je nesmysl ji trestat za splnění pokynu, který jsem jí já sám dal," komentuje to Sykáček.

Žádné vlastní náhradní řešení veřejných zakázek radní nepředložili. "V tuto chvíli město Rumburk neplní povinnosti dané zákonem, třeba ukládat zakázky v datovém úložišti," říká starosta.

Na trhu jsou i bezplatné systémy, argumentuje Šváb

Podle Sykáčka za vším stojí místostarosta Šváb a ostatní radní či zastupitelé jednají pod jeho vlivem.

"Já nemám problém s E-Zakem, ale se způsobem a podmínkami, za nichž se koupil. Na trhu jsou bezplatné systémy nebo za minimální úhradu. E-Zak, který i s licencí vyjde na 550 tisíc, je nejdražší, a navíc byl pořízen bez výběrového řízení," argumentuje Šváb.

Že je ve vedení města situace napjatá, potvrzuje. "A to od loňského října, kdy chystali moje odvolání," říká Šváb.

Starosta Sykáček chce na čtvrteční schůzi zastupitelstva oznámit, že usnesení rady pozastavuje. Očekává, že po této jeho "vzpouře" přijde na zastupitelstvu návrh na jeho odvolání.

"Mám právní rozbor ministerstva vnitra, podle kterého rada města překročila své kompetence a její požadavek na potrestání tajemnice je v rozporu se zákonem. Na to nemá rada právo, tohle je totiž výsostná pravomoc starosty," řekl Sykáček.