Jindřich Svoboda (na snímku s mikrofonem) je prvním radním z DSSS v Česku.

Jindřich Svoboda (na snímku s mikrofonem) je prvním radním z DSSS v Česku. | foto: archiv MF DNES, MF DNES

Radní s družkou dostali od města Duchcov byt, přestože měli svůj

  • 5
Radnice v Duchcově nechá zkontrolovat, za jakých okolností vedení města přidělilo radnímu z DSSS Jindřichovi Svobodovi a jeho partnerce byt. Podnět dala opozice, která upozornila na to, že práce na bytě probíhaly ještě předtím, než rada města byt Svobodovi přiklepla.

„Připadá mi, jako bychom se vrátili do dob minulých. Jakoby tu politici měli protekci,“ uvažuje zastupitel Zdeněk Burda z opoziční strany Šance pro Duchcov. Právě on na nestandardní okolnosti upozornil.

„Bylo to 19. listopadu,“ vzpomíná na den, kdy šel zkontrolovat městský majetek. Město totiž upravovalo řadu svých bytů. Slučovalo i dva malé, o které nebyl zájem, do větších. Tak vznikl i byt 4+1 ve Vrchlického ulici.

V tomto bytě ten den řemeslníci najatí městem malovali. „Ale místo, aby stěny vybílili, používali různé barvy. Dělníci pak řekli, že tenhle byt už nájemníky má a oni si to takhle přejí,“ popsal Burda. Bylo to ale pět dní před tím, než rada města schválila přidělení bytu. Oficiálně o něj žádala Svobodova přítelkyně Irena Nejedlá, radní Svoboda se hlasování zdržel.

Okolnosti přidělení bytu prověří kontrolní výbor

Po stížnosti opozice zastupitelstvo uložilo kontrolnímu výboru „prověřit postup přidělení bytu paní Nejedlé ve vztahu k probíhajícím činnostem před jeho přidělením“, stojí v zápisu z jednání zastupitelstva 10. prosince 2015.

Jindřich Svoboda

Poprvé se jeho jméno objevilo v médiích v únoru 2013, když u teplického soudu dostal tříletou podmínku za to, že si vypisoval fiktivní cesty do nemocnice a bral na ně příspěvky. Od VZP vymámil skoro milion.
V květnu 2013 svolal první protiromskou demonstraci. Následovaly další a i díky tomu se jeho DSSS stala v Duchcově čtvrtou nejsilnější stranou.
V listopadu 2014 se stal radním, koalice Svoboda + ČSSD + KSČM rozezlila předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku a ÚV ČSSD nakonec duchcovskou buňku zrušil.
24. listopadu 2015 rada přidělila městský byt 4+1, v němž i s přítelkyní žije. Okolnosti přidělení prověřuje kontrolní výbor.

„Chceme zjistit, zda šlo jen o malování, nebo i další úpravy a kdo je platil,“ řekl Burda, jenž je členem kontrolního výboru.

Nejedlá tvrdí, že barvy platila ona. A proč instruovala malíře ještě před tím, než byt oficiálně získala? „Když už tady stejně byli,“ pokrčila rameny. „Dohoda byla taková, že kdybych byt nezískala, náklady na barvy si nárokovat nebudu,“ dodala.

„Ona byla jediným zájemcem a my jsme věděli, že rada jí ten byt přidělí, protože splňovala všechny podmínky,“ řekl Svoboda.

Proč žádala o městský byt ona? „Přítelkyně radního nesmí?“ reagovala podrážděně Nejedlá. Vysvětlení ale může být jiné. Svoboda by ho nedostal, protože tehdy vlastnil byt v ulici Družby.

A ani v případě Nejedlé to s podmínkami nebylo tak snadné. Zájemce o městský byt totiž nesmí dlužit městu a Svobodova partnerka dlužila za svoz odpadu 3 080 korun.

Svoboda musel vrátit podporu v nezaměstnanosti

Nebyl to jediný závazek, její dluhy činily celkem 190 tisíc a žena nakonec skončila v insolvenci. S pohledávkami se přihlásili mobilní operátoři, pojišťovna, banka, ČEZ a plynaři. V průběhu insolvence však pohledávka městu byla naráz uhrazena. Zaplatil ji Svoboda, Nejedlá nemohla, protože by tím upřednostnila jednoho věřitele na úkor ostatních.

Podle starosty Zbyňka Šimbery to ale ani platit nemusel. „Stačí, když žadatel o byt je v insolvenci a už se na něj pohlíží jako na toho, kdo nedluží, protože už své závazky splácí,“ říká starosta.

Také Svoboda v minulosti prošel oddlužením. Dlužil 178 tisíc, třeba teplickému úřadu práce, bance, pojišťovně, mobilnímu operátorovi a 4 334 korun městu Duchcov za služby spojené s předchozím užíváním bytu plus penále.

Například úřad práce po něm chtěl vrátit přes 27 tisíc korun podpory v nezaměstnanosti. Svoboda požádal o oddlužení a od ledna 2011 do září 2014 dluh splatil.