Pavel Dufek (vlevo) s primátorkou Věrou Nechybovou a prvním náměstkem Jiřím...

Pavel Dufek (vlevo) s primátorkou Věrou Nechybovou a prvním náměstkem Jiřím Madarem z hnutí UFO. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

My utřeme nudli, stěžoval si pučista. Teď je náměstek i místostarosta

  • 11
Náměstek ústecké primátorky Pavel Dufek má problém. Loni si stěžoval, že na něj zbyla jen funkce starosty obvodu, kterou považoval za málo placenou. Náměstkem se pak stal po puči, na kterém se podílel. Jeho bývalý kolega nyní zprávu zveřejnil a upozornil, že Dufek sedí na více židlích.

„Aha, tak nakonec my tři utřeme nudli. My makali na kampani nejvíc a ostatním dáváme prašule. Doufám, že pro nás zbyde aspoň nějaká dozorčí (rada),“ stěžoval si loni 10. prosince Dufek svému tehdejšímu stranickému kolegovi z dnes již zrušené ústecké buňky ANO Martinu Matovi.

Zpráva, kterou zveřejnil Martin Mata.

Poté uvedl příklady lidí, kteří mají pobírat víc peněz, než on jako starosta obvodu Severní Terasa. „A já tu budu za 40. Je to v pr...., má to cenu příště makat?“ postěžoval si Dufek a dodal, že měl zůstat ve firmě. „Měl bych klid a víc peněz,“ napsal Matovi, který tehdy byl čerstvým náměstkem primátora.

Dufek je jedním z pučistů, kteří pak v červnu koalici ANO s hnutím PRO! Ústí potopili, aby s podporou opozice sami usedli ve vedení města (o puči zde). Když se Dufek stal náměstkem primátorky, funkci starosty Severní Terasy jen vyměnil za prakticky stejně placenou pozici místostarosty.

Mata nyní zprávu zveřejnil na Facebooku. Říká, že tak chtěl upozornit na souběh Dufkových funkcí.

„Už tenkrát mi to přišlo jako velký problém, ale nekomentoval jsem to. Vzpomněl jsem si na to, když nastoupil do funkce místostarosty a náměstka zároveň. Říkal jsem si, že dokonal, co chtěl,“ řekl Mata.

Pan Mata je zřejmě zhrzený, že nemá funkci, reagoval Dufek

Podle Maty není možné, aby Dufek zvládal obě funkce na plný výkon. „Myslím, že teď je vhodná situace ke zveřejnění, s ohledem na to, jakým způsobem získává funkce,“ dodal Mata.

MF DNES se Dufka přes opakované pokusy nepodařilo zastihnout. Deníku Dufek řekl, že se Mata mstí. Mata byl totiž jedním z politiků, které pučisté odvolali a s lidmi okolo bývalého primátora Josefa Zikmunda skončil v opozici.

„Nebudu to komentovat. Pan Mata je zřejmě zhrzený z toho, že nemá funkci, a tak vymýšlí takovéhle nesmysly,“ uvedl Dufek.

Politolog Daniel Kroupa se pozastavuje nad tím, že Dufkovou první starostí v politice bylo dosáhnout na co nejvyšší příjem.

„To je člověk, který není politikem, ale podnikatelem v politice. Neplní funkci, kvůli níž máme politiku,“ poznamenal Kroupa.