Dokument se zaměří na rozvoj Ústí v oblasti hospodářského růstu, dopravy, sociálních záležitostí, životního prostředí a kultury. Ilustrační snímek

Dokument se zaměří na rozvoj Ústí v oblasti hospodářského růstu, dopravy, sociálních záležitostí, životního prostředí a kultury. Ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MF DNES

Ústí chystá strategii na změny do roku 2020, politici jsou rezervovaní

  • 0
Ústí nad Labem získalo hrubý náčrt toho, jak by se mělo proměnit do roku 2020. Dokument Strategie rozvoje města Ústí nad Labem 2015 - 2020 má za sebou všechna veřejná projednání, jeho zhotovitel nyní vypořádává připomínky občanů. Někteří politici se ale k vznikajícímu návrhu staví rezervovaně.

"Návrh dokumentu bude předložen na vědomí červnovému zastupitelstvu. Zastupitelé pak budou moci zasílat své připomínky zhruba do poloviny července," sdělila mluvčí města Romana Macová.

V září pak zastupitelé dostanou do rukou konečný návrh strategie, o jejímž případném přijetí rozhodnou.

Strategie stanoví, jak se má Ústí příštích pět let rozvíjet, fungovat a dostat se blíž lidem. Dílčí podoba návrhu dokumentu stojí na pěti tematických oblastech rozvoje města, jimiž jsou hospodářský růst, doprava, sociální záležitosti, životní prostředí a kultura spojená se sportem a cestovním ruchem.

Každá tematická oblast bude mít tři až pět cílů, jichž má město v horizontu roku 2020 dosáhnout. Tvorba strategie spadá pod odbor rozvoj města ústeckého magistrátu, samotným zpracovatelem je pak firma Mepco, která zakázku vysoutěžila za 560 tisíc korun.

Nejdůležitější však bude, jak se ke strategii postaví nadcházející vedení města. Dokument totiž bude mít smysl, jen pokud ho budou zastupitelé a radnice naplňovat praktickými kroky a brát ho při svém rozhodování v úvahu.

Rozhodne přístup příštího vedení města

"Strategický plán nemá být pouhým úředním papírem, ale naopak základním kamenem politiky města," připomíná například předseda občanského sdružení Váš Střekov Jiří Němeček.

Během zatím necelé roční práce na dokumentu proběhla tři setkání s veřejností, která k prioritám rozvoje města mohla říct své. Panelů se účastnili i představitelé nejužšího vedení města v čele s primátorem Vítem Mandíkem z ČSSD a podle některých zúčastněných se zdá, že stávající radnice se ke strategii staví rezervovaně.

"Politici bohužel nechtěli nebo nedokázali vést s veřejností diskusi o prioritách dalšího rozvoje města," popsal své pocity aktivista z iniciativy Stop tunelům David Daduč.

Už před startem prvních prací na strategii avizoval svou nechuť k podobným projektům radní Pavel Dlouhý z ČSSD, který ji projevil i při samotných veřejných projednáváních. "Od strategie neočekávám nic. Byl jsem vždy odpůrcem podobných dokumentů," vyjádřil se Dlouhý už dříve.

Zda úsilí odboru, několika pracovních skupin a investice města za více než půl milionu měla smysl, se tak ukáže až v budoucnu. "Jestli dokument ožije, bude záviset na přístupu budoucího vedení města," poznamenal Daduč.