Jan Kubata

Jan Kubata | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Primátor Kubata bilancoval: Oznámkovat mě musí lidé. Vystavte mu vysvědčení

  • 2
Odcházející primátor Jan Kubata se ohlížel za svým působením na ústeckém magistrátě. "Nejsem ten, kdo by se měl známkovat," řekl. Čtenáři iDNES.cz mu nyní mohou vysvědčení za jeho práci vystavit.

Kdybyste se měl za svůj výkon primátorské funkce oznámkovat, jakou byste si dal známku?
Já rozhodně nejsem ten, který by se měl známkovat. Jako žák se těžko bude známkovat a vždycky o tom musí rozhodovat učitel. Tady o tom musí rozhodovat lidé, kteří budou výsledky mé práce hodnotit.

JANA KUBATU ZNÁMKUJTE DO 12. 10. ZDE

Ale každý by měl přeci být schopný nějaké sebereflexe.
Jsou věci, které se opravdu výrazně podařily. Také jsou věci, které se ubíraly jinak, než jsme chtěli. Myslím si, že se toho povedlo více než toho, co se nepovedlo.

Zkuste jmenovat jeden projekt, na který jste nejvíce hrdý.
Je velmi sexy se ptát jen na jeden projekt. Politika mého týmu nikdy nevycházela z centrálního pohledu na jednu věc. Všechny kroky, ať už byly kritizované, nebo chválené, vycházely s ideje vrátit život do centra města.

Zkuste být konkrétní.
Pro mě osobně to s Větruší začalo a s Větruší to končí. Ale Větruše je součást Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM), a pokud můžu zvolit jeden systémový projekt, tak je to IPRM. Jde v něm skoro o miliardu dotačních peněz a skoro o 250 milionů naší spoluúčasti. Dílčí projekty, které jsou sloučené v IPRM, pomáhají to město rozvíjet.

Existuje ale nemálo lidí, pro které lanovka na Větruši je jen vyhazování peněz...
My jsme měli možnost cca 100 milionů korun nechat v evropském rozpočtu, nebo si je vzít. Od začátku jsem říkal, že bych ty peníze také raději viděl v opravě komunikací. Někdo říká, že to je jen jeden balík peněz, který rozpočet města má. Ale to tak není. Máte provozní část rozpočtu a investiční část rozpočtu. Pokud ještě používáte evropské nebo jiné dotační peníze, tak jsou striktně účelově na něco určeny. Pro mě by bylo chybou ty peníze nechat ležet.

Takže ona dotace nešla získat na užitečnější projekt?
Lanovka je součástí IPRM a naplňuje všechny horizontální a vertikální parametry, aby ten projekt byl v rámci celku úspěšný. Tak jako Mariánský most, o kterém se vedly velké diskuze, když ho město stavělo, tak i lanovka se stane městotvorným prvkem. Bude na všech fotkách a i obyvatelé města si na tu lanovku zvyknou a budou ji mít rádi. Já ji považuju za nesmírně důležitý prvek, který nebude propojený jen s Větruší, ale bude provázaný i s prostory kolem nádraží.

Ústí nad Labem má pověst města, kde se staví draze...
V Ústí se nestaví dráž než v jiných městech. Město postupuje striktně v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Pokud legislativa bude takováto, tak se dál bude stavět stejně. Na vedení města byly podány desítky trestních oznámení. Většinou to dělal jeden člověk, který rok a tři čtvrtě nebyl na zasedání zastupitelstva, nehájil zájmy svých voličů, ale klidně si za to nechával vyplácet odměny. A tenhle člověk dostává prostor k tomu, aby mě kritizoval? Já to považuju za velmi laciné zviditelňování.

Hodně se diskutuje o rozpočtové kázni města. A Ústí je poměrně zadlužené. To vám lze vyčíst.
Máme půjčenou miliardu od Evropské investiční banky (EIB) a 1,2 miliardy od Komerční banky s tím, že 700 milionů je investiční úvěr a 500 milionů je revolving, tzn. na překlenutí. Ty 1,2 miliardy jsou přímo navázány na 1,2 miliardy, které máme v evropských dotacích, a vzájemně se tak vyruší. Miliarda z EIB je na 25 let, je rozložená lineárně a nezvýší naši dluhovou službu, která činí 115 milionů korun a která je už 8 let stejná. Z úvěru od EIB se platila Malá Hradební, Větruše a další investiční akce, které sem sekundárně dotáhly další miliardy privátních peněz. Bez úvěrů to prostě nejde.

Ale v Teplicích, kde je primátorem váš stranický kolega Kubera a které hospodaří vyrovnaně, to jde...
Teplice jsou úplně jiné město s úplně jinou rozpočtovou skladbou. Přiznám se, že kolegovi Kuberovi závidím. Ale Teplice dodnes nevyčerpaly korunu z evropských fondů. A já nevím, jestli je to dobře, nebo špatně.

Za vaší vlády vyrostly Nové Skorotice, kde sídlí řada politiků ODS. Svého času si tam nechali postavit i značku zákaz vjezdu...
Jestli se dnes na Skorotice podíváte, tak tam zcela jistě nebydlí jen Řeřicha, Ryšavý (radní Ústí - pozn. red.) či Gandalovič. Zákaz vjezdu jsem kritizoval, hned jak jsem se vrátil z dovolené. Nebyl jsem tady a padlo to na mou hlavu.

Ryšavý tam koupil pozemky, které mu magistrát pomohl zhodnotit tím, že tam nechal za 30 milionů zbudovat infrastrukturu..
Vidíte, jen to segmentově vytrhujete. Město systémově podporuje rozvoj všech lokalit, kde je individuální bytová výstavba. Skorotice jsou největší lokalita, je to pod největším drobnohledem, ale není to jediná lokalita, kterou město podpořilo. Pokud byste nechtěl nic dělat, tak by asi ty spekulace nebyly. Je to i jeden z důvodů, proč já jsem nešel do Skorotic bydlet, protože mi bylo úplně jasné, že kdybych si tam postavil dům, tak bych se stal součástí těchto spekulací. Ano, v určitých detailních věcech jsem selhal, i když jsem u nich nebyl. Dost často se média všeobecně snaží hovořit o tom, že buď jsme veřejná správa, nebo že se máme chovat manažersky. Ale to jsou dvě věci, které se nedají dát dohromady. Média opakovaně psala, že jsem si měl lépe vybrat své lidi, ale já jsem si žádné lidi nevybral. To prostě není tak, že jsem generální ředitel společnosti a řekl jsem: Vy mi budete dělat ekonomického ředitele. Náměstky a složení zastupitelů si vybrali voliči. Žádný primátor si nevybere tým lidí, se kterými pracuje. Tečka.

Známku jste si nedal, tak řekněte alespoň, jak budete na svou éru na magistrátu vzpomínat.
Já vím, že spousta lidí si řekne, zaplaťpánbůh, že už je pryč. Někteří si možná řeknou, že bych měl sedět. Není možné dělat rozhodnutí a čekat, že vám všichni budou tleskat. Prostě každé rozhodnutí někoho naštve. Já ale věřím, že je spousta lidí, kteří si řeknou, mohl tady ještě zůstat. Bylo to nejhezčích 8 let v mém profesním životě. Vím, že už se nebude opakovat tak krátký úsek, který by natolik změnil tvář města. Ale to není záležitostí jen Kubaty, ale také souběhu spousty okolností.

Čtěte v páteční MF DNES: Jaké vysvědčení vystavila Janu Kubatovi MF DNES? A s jakými známkami skončili v jejím hodnocení další primátoři a starostové z Ústeckého kraje? To se dočtete v páteční MF DNES Severní Čechy.

.