Vycpaný Ňuňák v ústeckém muzeu. | foto: Zoo Ústí nad Labem

Muzeum získalo vycpaného orangutana Ňuňáka, jenž byl miláčkem Ústečanů

  • 0
Kosterní a dermoplastický preparát orangutana Ňuňáka, kterého musel loni kvůli zdravotním problémům utratit veterinář, obohatil sbírky městského muzea v Ústí nad Labem. Návštěvníci tam nyní mohou vidět vycpaného samce, jež byl oblíbencem v ústecké zoo. Před lety si také zahrál ve filmu.

V Muzeu města Ústí nad Labem se v pátek konal i křest nové publikace Ňuňák miláček Ústečanů, která vznikla ve spolupráci několika autorů vzpomínajících na tuto zvířecí osobnost.

Je to sborník příspěvků, které shrnují nejen příběh Ňuňáka a jeho význam pro evropský chov, ale i informace o ohrožení volně žijících orangutanů bornejských. 

V knize jsou zároveň informace o Ňuňákových tvůrčích aktivitách nebo vzpomínky na jeho účast při natáčení filmu režisérky Marie Poledňákové Dva lidi v zoo.

„Na setkání s Ňuňákem také vzpomínají zpěvačka Petra Černocká nebo modelka Pavlína Babůrková Kratochvílová,“ přibližuje právě vydanou publikaci kurátorka muzea Zuzana Vařilová.

Byl otcem pěti mláďat

Ňuňák přišel do ústecké zoologické zahrady na jaře 1989 spolu s družkou Ňuninkou, tehdy jim bylo zhruba 18 až 24 měsíců. 

„Měli tu pouze prodělat povinnou karanténu a zúčastnit se natáčení filmu Dva lidi v zoo. Ale nakonec u nás zůstali,“ přibližuje ředitel ústecké zoo Roman Končel.

„Přesto, že jejich příchod byl poměrně dramatický, protože bylo postupně zjištěno, že se obě mláďata stala kořistí pašeráků, nadstandardní péče chovatelů jim krušné začátky života vynahradila,“ podotýká Končel.

Ňuňák s Ňuninkou zplodili celkem pět mláďat, jedna z nich - samička Cantik - žije v ústecké zoologické zahradě i nadále.