Prasata pasoucí se přímo v centrálním parku v blízkosti sídliště na Severní Terase. | foto: Městská policie Ústí nad Labem

Divokých prasat je stále moc, Ústí opět nabízí peníze za odstřel

  • 15
Zlikvidovat přemnožené divočáky v Ústí nad Labem se stále nedaří. Rada města proto i pro tento rok dá mysliveckým sdružením příspěvek na odlov prasat na nehonebních pozemcích, tedy v okolí města, u panelových domů i v parcích.

Za jednoho divočáka je to 300 korun při společném lovu, maximum je 20 tisíc korun na jeden myslivecký spolek. Na příspěvek může dosáhnout šest mysliveckých sdružení z Ústí nad Labem a okolí.

„Problém je, že přemnožená divoká prasata nemají žádného přirozeného predátora, který by je likvidoval. Druhým faktorem jsou mírné zimy posledních let. Všechna mláďata tak zimu přežijí a navíc divočáci mají dostatek potravy,“ řekl náměstek primátorky Pavel Dufek.

Podle něj se tak tato zvěř množí nekontrolovanou, až geometrickou řadou. Bachyně už nemají za rok jen pět mladých, ale deset. „A bohužel kvůli změněné genetice bachyně už nemají mláďata jednou, ale dvakrát za rok,“ sdělil náměstek.

Město myslivcům začalo poprvé přispívat na odlov prasat v roce 2015, protože divočáci se stahují k panelovým domům, do parků i na hřiště, které ničí. 

Odlovy už stály desetitisíce korun

„Úprava rozrytých parků a oprava sportovních hřišť je pak mnohem náročnější. Problém je, že lidé na zahrádkách v okolí města nelikvidují spadlá nahnilá jablka a zeleninu, ale házejí je za plot a divočáky to přitahuje,“ přiblížil Dufek.

Město už odlovy myslivců stály desetitisíce korun. Třeba v lovecké sezoně 2013/2014 bylo na území města i v jeho okolí odstřeleno 1 367 kusů černé zvěře, o rok později více než dva tisíce kusů. 

„Tyto počty se neustále zvyšují, ale stejně to nestačí,“ posteskl si náměstek.

Střílet u města i v něm není jednoduché, myslivci takzvané naháňky musí magistrátu ohlásit 10 dní předem. 

„Celá akce navíc musí kvůli bezpečnosti probíhat pod dohledem městské i státní policie,“ dodal Dufek.

Problém s divočáky řešilo město už v roce 2010:

6. září 2010