Jiří Zelenka je podnikatel z Mostu, který založil a financoval hnutí Severočeši.cz.

Jiří Zelenka je podnikatel z Mostu, který založil a financoval hnutí Severočeši.cz. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Vedení Krajské zdravotní bobtná. Úlitba pro Severočechy.cz, míní kritik

  • 2
V představenstvu Krajské zdravotní vzniknou dvě nová místa, z nichž jedno obsadí lídr opozičního hnutí Severočeši.cz Jiří Zelenka. Z jiných opozičních stran v krajském zastupitelstvu zaznívá kritika, že vládnoucí KSČM s ČSSD tím chtějí Severočechy.cz uplatit, aby byli poslušní a zticha.

Krajská zdravotní

Krajská zdravotní spravuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji - v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově.

Celkem má zhruba 6 300 zaměstnanců.

Akcionářem je Ústecký kraj, valnou hromadu představuje rada kraje.

Statutárním orgánem, který schvaluje všechny důležité kroky, je představenstvo.

Předsedou představenstva je Radek Scherfer z ČSSD, členy další sociální demokrat František Pelant a komunisté Ladislav Drlý, Jiří Novák a Jaroslav Dubský.

V představenstvu Krajské zdravotní, která spravuje pět největších severočeských nemocnic, bylo dosud pět členů. Rada Ústeckého kraje předběžně schválila rozšíření na sedm. Na druhé nové místo má namířeno "politik osmi funkcí" Josef Macík z ČSSD.

Oba ještě musí schválit krajské zastupitelstvo a pak definitivně potvrdit rada, což by ale měla být jen formalita.

"Rozšíření počtu členů představenstva je výsledkem koaliční dohody a nové členy navrhovaly koaliční strany," uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Zvýšení počtu členů představenstva má podle komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka věcné důvody.

"Krajská zdravotní řeší řadu problémů, ať už v oblasti výpočetní techniky nebo v oblasti přípravy výstavby nové onkologie. Máme zájem na tom, aby o tom rozhodovalo více lidí, aby to bylo širší spektrum názorů," uvedl hejtman.

Stírá se hranice mezi koalicí a opozicí, kritizuje zastupitel

Odměna člena představenstva je 25 tisíc korun měsíčně. Dva noví členové tak firmu vyjdou na 600 tisíc korun ročně.

"Není to taková částka, aby se v rozpočtu Krajské zdravotní projevila," poznamenal k tomu hejtman Bubeníček.

Příchodem Jiřího Zelenky to bude vůbec poprvé, co do vedení Krajské zdravotní během jejího plnohodnotného fungování zasedne zástupce krajské opozice.

"Z mého úhlu pohledu jde o ryze účelové rozšíření představenstva, které nebude mít vliv na efektivnější a transparentnější působení Krajské zdravotní. Je to politická záležitost. Nominací pana Zelenky se bohužel ještě více setřela hranice mezi opozicí a koalicí," komentuje to krajský zastupitel z opozičního hnutí PRO kraj Jiří Řehák.

Nenechám se zkorumpovat, tvrdí Zelenka

Lídr Severočechů.cz Zelenka to odmítá. "Nenechám se zkorumpovat. Nelpím na penězích z Krajské zdravotní. Jsem dalek toho, aby si mě někdo mohl takto zavázat," řekl.

Severočeši.cz podle něj budou v krajském zastupitelstvu hlasovat podle svého názoru bez ohledu na jeho členství ve vedení Krajské zdravotní.

Zelenka poznamenal, že může ve vedení firmy nabídnout své zkušenosti z podnikání. "Kolem Krajské zdravotní je spousta informací, že se v ní špatně hospodaří, že se rozkrádá a já se chci přesvědčit, že nic z toho není pravda," podotkl ke své nominaci.

Tomu, že bylo rozšíření představenstva motivované politickými důvody, však nahrává i skutečnost, že druhou nominaci získal právě Josef Macík. Podle informací MF DNES totiž jeho jméno padlo proto, aby v představenstvu měla zastoupení ústecká ČSSD.

Macík je městským radním v Ústí, členem dvou komisí rady města, starostou ústeckého obvodu Severní Terasa, krajským zastupitelem, členem jedné krajské komise, ředitelem krajské příspěvkové organizace Krajské nemocnice a členem dozorčí rady Krajské zdravotní, z níž se do představenstva přesune.

"Díky pochopení mé rodiny, kterou tímto okrádám o svůj volný čas, jsem schopen tyto funkce zastávat," odpověděl Macík na dotaz, jestli tolik práce plnohodnotně zvládá.