V Národním parku České Švýcarsko vypukl požár. Na místě zasahoval hasičský vrtulník. (17. července 2018) | foto: Václav Sojka - Národní park České Švýcarsko

V Českém Švýcarsku hořelo, správci parku našli ohniště a odhozené špekáčky

  • 147
V oblasti Smrkového kopce nedaleko Pravčické brány v Českém Švýcarsku v úterý hořela lesní hrabanka. Zásah hasičů trval celkem devět hodin, komplikoval ho velmi nepřístupný terén. Požár patrně způsobili turisté, kteří si chtěli v národním parku opéct špekáčky.

„Máme zcela jasno o příčině požáru, je jím ohniště. Dokonce jsme našli buřty. Turisté sešli ze značené trasy do nepřístupného klidového území, založili si oheň, ale ten asi nezvládli a utekli,“ uvedl mluvčí parku Tomáš Salov.

Požár vypukl vzdušnou čarou asi kilometr od národní přírodní památky Pravčické brány. Hořela hrabanka o rozsahu zhruba 1 800 metrů čtverečních. Nedá se tam dojet žádnou technikou, hasiči proto museli využít vrtulník a takzvaného železného koně.

„To je malý pás, který nám na těžko dostupném terénu pomáhá dopravovat hadice a hasební materiál na místo požářiště,“ přiblížil krajský mluvčí hasičů Milan Rudolf.

Oheň byl pod kontrolou už po poledni, hlídky až do 17:00 likvidovaly jednotlivá malá ohniska. V podvečer se hasičům podařilo požár kompletně zlikvidovat. Poté předali místo ke kontrole a následnému dohledu Správě Národního parku České Švýcarsko.

Příčina požáru se vyšetřuje. Pokud by se ukázalo, že za ním stojí člověk a pachatel by byl dopaden, hrozila by mu v přestupkovém řízení pokuta za podpálení lesa několik desítek tisíc korun.

,