Stát prodal historickou přádelnu ve Verneřicích, kupce zatím tají.

Stát prodal historickou přádelnu ve Verneřicích, kupce zatím tají. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Stát prodal historickou přádelnu na Děčínsku, nového majitele zatím tají

  • 3
Dlouhé roky nevyužívané objekty bývalé Leitenbergovy kartounky neboli přádelny ve Verneřicích na Děčínsku mají nového majitele. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových je prodal v elektronické aukci za více než čtyři miliony korun.

„Nabídku podal zájemce v sedmém kole výběrového řízení, v předchozích šesti kolech se přádelnu prodat nepodařilo,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová. „Přihlásil se jediný zájemce, za 4,32 milionu korun ji koupila fyzická osoba. Bližší informace zatím sdělit nemůžu,“ dodala Tesařová.

Areál přádelny převzal úřad od ministerstva zdravotnictví v roce 2019. Před přelomem tisíciletí využívalo ministerstvo kartounku a přilehlé budovy jako sklad zdravotnického materiálu.

„Jelikož byl areál pro náš úřad nepotřebný a zájem o něj neprojevila ani žádná ze státních institucí, začali jsme hledat nového majitele,“ vysvětlila prodej mluvčí.

Teď bude následovat „úřednické kolečko“. Úřad vyzve vítěze aukce k podpisu smlouvy, ta bude následně odeslána ke schválení ministerstvu kultury. Objekt je totiž kulturní památkou. 

„Pak bude vítěz aukce vyzván k zaplacení a smlouva bude zveřejněna v registru smluv,“ doplňuje Tesařová úřední postup.

Bývalá kartounka je už druhým objektem, který se úřadu letos podařilo v kraji prodat. V lednu v elektronické aukci nabízel bývalou vilu průmyslníka Schichta v Ústí nad Labem, kterou zájemce koupil za vyvolávací cenu necelých 16 milionů korun.