Po požáru v ústeckých Předlicích je zraněno dvacet lidí, děti oživovali

  • 126
V ústecké čtvrti Předlice ráno hořel bytový dům, dvacet jeho obyvatel se nadýchalo kouřových zplodin. Mezi zraněnými jsou i děti, některé ve vážném stavu. Obyvatele sundávali hasiči i ze střechy.

Třípodlažní dům v Hrbovické ulici začal hořet po šesté hodině ranní, ohnisko bylo podle hasičů zřejmě ve druhém patře.

„Před půl sedmou ohlásil řidič, který ulicí projížděl, že se z domu valí kouř a hoří,“ řekla iDNES.cz policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. 

Z budovy hasiči evakuovali dvacet lidí.

„Chodba byla hodně zakouřená, do poslední chvíle se nevědělo, kolik lidí tam je. Až když se kluci dostali dovnitř a začali je vyhledávat, nacházeli spoustu dospělých i dětí. Nejdříve vytáhli děcka, byly nad místností, kde hořelo. Měly tam dvě místnůstky, kde to fungovalo asi jako místo na spaní,“ uvedl velitel zásahu hasičů Michal Nejedlý. 

Hasiči podle jejich krajského mluvčího Lukáše Marvana resuscitovali celkem šest lidí – čtyři děti a dva dospělé. 

Požár dostali hasiči pod kontrolu asi po 40 minutách. 

Tři děti jsou na jednotce intenzivní péče

Podle krajského mluvčího Prokopa Voleníka se všech dvacet lidí nadýchalo kouřových zplodin, z toho je jedenáct dětí. 

„Tři děti jsme převezli na jednotku intenzivní péče Masarykovy nemocnice. Všechny byly těžce intoxikované oxidem uhelnatým, dvě z nich jsme museli napojit na plicní ventilaci. Ostatní zraněné jsme rozvezli do nemocnic v Ústí, Teplicích a Děčíně,“ doplnil Voleník.

Ústecká nemocnice má podle mluvčího Krajské zdravotní Iva Chrásteckého v péči třináct lidí, z toho sedm dospělých. 

„Závažnost jejich stavu lze hodnotit jako lehkou a po vyšetření a inhalaci kyslíku budou propuštěni domů. Šesti přivezeným dětem ve vážném stavu se intenzivně věnuje personál dětské kliniky Masarykovy nemocnice,“ podotkl Chrástecký.

Kvůli zásahu záchranářů byla v Hrbovické ulici v obou směrech zcela zastavena doprava, trolejové vedení bylo vypnuto. Příčinu požáru teď budou zjišťovat vyšetřovatelé.

O obyvatele se postarám, slíbil majitel domu

Podle katastru nemovitostí patří dům společnosti z Prahy. Majitel se podle místostarosty centrálního městského obvodu Karla Kariky o obyvatele postará. 

„Sehnali jsme ubytování, ale nebude potřeba. Majitel objektu, který vyhořel, poskytne lidem ubytování v jiném domě, který tady nedaleko také vlastní,“ uvedl Karika.

Podle informací, které má od správce domu, neměla minimálně část lidí v domě vůbec být. „Lidé, kteří byli převezeni do nemocnic, tady nebyli hlášeni a podle správce v domě být vůbec neměli. Dům se připravuje k opravě,“ doplnil Karika.

Předlice jsou považovány za sociálně vyloučenou lokalitu. Většina zdejších domů prošla před lety privatizací, řada z nich měnila majitele opakovaně.

,