Rumburská nemocnice

Rumburská nemocnice | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

V Lužické nemocnici nemá kdo vést porody, proto se porodnice zavírá

  • 1
Nastávající maminky ze Šluknovského výběžku čekají potíže. Pokud nestihnou porodit do 28. března v rumburské Lužické nemocnici, budou muset jet do Děčína nebo České Lípy. Porodnice v Rumburku 1. dubna zavírá. Současný primář už totiž porody vést nechce a není nikdo, kdo by ho zastoupil.

Tím, že současný primář už nechce z osobních důvodů vést porody, ztrácí nemocnice člověka, který chod porodnice zajišťoval. Gynekologie pojede dál, stejně jako dětské oddělení, ale bez novorozeneckého.

„Zatím nemáme ani náznak toho, že by do naší nemocnice chtěl nějaký porodník nastoupit. Porodníků je nedostatek v celé zemi a bohužel je netáhnou ani podmínky, které nabízíme,“ řekl šéf představenstva Lužické nemocnice Karel Schäfer.

Špitál přitom láká mimo jiné na nadstandardní finanční ohodnocení. Porodník s přiměřenou praxi, který by do Lužické nemocnice přišel, by se stal primářem s platem 140 tisíc korun, k tomu by si mohl ještě připočítat 500 korun za každou hodinu služby odsloužené o víkendech a svátcích.

Nemocnice je schopna novému lékaři zajistit i ubytování.

Naléhavé porody v sanitce

„Myslím si, že kdyby se na místo někdo přihlásil, může samostatně budovat a rozvíjet svou kariéru i pracoviště, které už dnes má nejvyšší ocenění v rámci projektu přirozený porod v porodnici,“ dodal Schäfer.

Uzavřená porodnice nepřijme ani naléhavé porody. V takovém případě bude žena rodit v sanitce, ale pokud by lékař usoudil, že rodičku, případně dítě, potřebuje například stabilizovat po nějaké komplikaci, může o pomoc lékaře z Lužické nemocnice požádat.

„Udělat to ale může v jakémkoliv jiném zdravotnickém zařízení. Rodit tu rozhodně nikdo nebude, ač máme k tomu vyškolené porodní asistentky. To ale nestačí, porod musí vést lékař,“ vysvětlil ředitel nemocnice Pavel Dubravec.

Vedení nemocnice o konci porodnice již informovalo zdravotní pojišťovny, záchrannou službu i nemocnice v Děčíně a České Lípě. Ty jsou od obcí Výběžku vzdálené zhruba padesát kilometrů.

Okolní nemocnice jsou připravené

Primář gynekologicko–porodnického oddělení v České Lípě Miloš Volek přijímání rodiček ze Šluknovského výběžku jako problém nevidí.

„I když sám bych dva další porodníky uvítal, kapacity máme. Ženy ze Šluknovska nemusejí mít obavy, že bychom je odmítali,“ řekl Volek.

I děčínská nemocnice je na nastávající maminky ze Šluknovského výběžku připravená.

„Jsme schopni jim poskytovat odpovídající zdravotní péči. Postup samozřejmě koordinujeme také se záchrannou službou a s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou,“ uvedl Michal Hanauer, ředitel děčínské nemocnice, jež spadá pod Krajskou zdravotní.

Ztrátový špitál hledá partnera

To, že nemají lékaři zájem o Lužickou nemocnici, je dlouhodobá záležitost. Potýká se totiž s finančními problémy a právě teď hledá strategického partnera. Majoritním vlastníkem špitálu je Rumburk, zatím ho prodávat nechce (psali jsme o tom zde).

„Oslovili jsme Ústecký kraj, zda by tím strategickým partnerem nemohla být Krajská zdravotní. První informativní schůzka se uskuteční během několika dní. Na ní si chceme vyjasnit, co bychom si představovali my a co druhá strana,“ řekl ředitel Dubravec.

Doplnil, že město Rumburk by rádo takového partnera, který pomůže udržet v maximálním rozsahu stávající zdravotnickou péči, porodnici nevyjímaje.

„Zatím nemáme ani náznak toho, že by do naší nemocnice chtěl nějaký porodník nastoupit.“ Karel Schäfer, šéf představenstva Lužické nemocnice.