Postoloprtský starosta Zdeněk Pištora (uprostřed) při rozhovoru s právničkou Janou Zwyrtek Hamplovou. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Kauza prodeje domu v Postoloprtech se dostane až k Ústavnímu soudu

  • 0
Kauzou zastupitelů Postoloprt, kteří podle obžaloby nevýhodně prodali městský dům, se bude zabývat Ústavní soud. Stížnost k němu podaly Postoloprty poté, co Okresní soud v Chomutově, jenž případ řeší, neuznal právní zástupkyni města, které v záležitosti figuruje jako poškozené.

Soudu se nelíbí, že plnou moc k zastupování podepsal právničce Janě Zwyrtek Hamplové starosta, který je mezi obžalovanými (o kauze v článku Za prodej městského domu skončila většina zastupitelů Postoloprt u soudu).

Soud na základě námitky státní zástupkyně vyzval Hamplovou, aby doložila plnou moc podepsanou někým, kdo je k tomu oprávněný, ale zároveň není v případu trestně stíhaný. 

„K tomuto postupu soud přistoupil proto, aby byly eliminovány obavy ze střetu zájmů, kdy se lze důvodně obávat, že trestně stíhaní zastupitelé mají a budou mít svůj zájem na výsledku trestního řízení,“ sdělila mluvčí chomutovského soudu Lenka Chalupová.

„Přinejmenším se tedy nejeví vhodným a zajišťujícím objektivitu, aby kdokoliv z nich uděloval plnou moc k právnímu zastoupení města,“ podotkla Chalupová s tím, že právě kvůli obavě za střetu zájmů dostalo město coby poškozený už v přípravném řízení opatrovníka.

Berou nám právo na samosprávu, míní starosta

Podle postoloprtského starosty Zdeňka Pištory je postup soudu protiústavní. „Podle zákona o obcích zastupuje obec navenek starosta a já jsem normálně ve funkci. Paní Hamplovou navíc odsouhlasila rada. Berou nám právo na samosprávu,“ uvedl.

V případu jde o dům na Marxově náměstí. Městu se ho řadu let nedařilo prodat. Před třemi lety se ozvala místní podnikatelka a desítka zastupitelů odsouhlasila prodej za milion. 

Podle obžaloby to ale není hodnota odpovídající místu a městu tak údajně politici způsobili půlmilionovou škodu. Hrozí jim tak půlroční trest nebo zákaz činnosti. 

Mezi obžalovanými je i poslanec Pavel Růžička (ANO). Jeho stíhání je však pozastaveno, protože Sněmovna ho nevydala. Kdy se stížností bude Ústavní soud zabývat, není zatím jasné.

U chomutovského soudu bude kauza pokračovat 13. června. Právnička Zwyrtek Hamplová pozvánku nedostala.