(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Ministerstvo pozastavilo Postoloprtům vyhlášku proti vysedávání na zídkách

  • 6
Ministerstvo vnitra pozastavilo Postoloprtům na Lounsku část vyhlášky zakazující vysedávání na zídkách, schodech a dalších prvcích, které k tomu přímo neslouží. Postoloprty totiž, podobně jako například Most, odmítly uposlechnout výzvu, aby příslušné části vyhlášky zrušily.

„Ze strany ministerstva vnitra již byla účinnost nezákonných ustanovení vyhlášky regulujících sezení na stavebních prvcích na základě uskutečněného správního řízení pozastavena,“ sdělila MF DNES mluvčí resortu Klára Pěknicová.

Teď se ministerstvo obrátí na Ústavní soud, který může části postoloprtské vyhlášky zrušit definitivně. „Návrh bude podán do konce května,“ uvedla Pěknicová. 

Resort se při svém počínání opírá o loňský nález Ústavního soudu. Ten zákazy na základě návrhu ombudsmanky Anny Šabatové zrušil v Litvínově a ve Varnsdorfu s odůvodněním, že „například prosté sezení na veřejně přístupném schodišti nemůže narušit veřejný pořádek“ (o rozhodnutí soudu zde). 

Proto ministerstvo začalo města vyzývat, aby od zákazů ustoupila, jelikož jsou vzhledem k soudnímu rozhodnutí evidentně v rozporu se zákonem.

Vyhláška městům pomáhá

Města argumentují, že jim pravidla pomáhají udržovat pořádek. „Máme svoje právo dělat kroky, které pomůžou ve vztahu k občanům, k pořádku. Ta vyhláška nám jednoznačně pomáhala. Působila naprosto dokonale. My víme, co je pro naše město nejlepší, ne nějaký úředník nebo nějaká paní z Brna,“ uvedl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora v narážce na ombudsmanku. 

Podle Pištory neudělili policisté v souvislosti se zákazem vysedávání žádnou pokutu a vždy si vystačili jen s domluvou.

Pokud jde o Most, tamní zastupitelé odmítli ministerské výzvě vyhovět před pár dny s podobnou argumentací. 

„Vyhláška nám v práci hodně pomáhá, máme díky ní mechanismus, jak zakročit,“ přiblížil šéf mosteckých strážníků Jaroslav Hrvol.

Nyní ministerstvo i s Mostem zahájí správní řízení. Magistrát mezitím hledá jiné řešení. 

„Připravujeme alternativu, i když to bude složité,“ podotkl na květnovém jednání zastupitelů primátor Mostu Jan Paparega. „Nechceme dopadnout jako v Litvínově, kde vyhlášku úplně osekali a tím se z ní vytratilo její opodstatnění,“ zmínil už dříve Paparega.

Jinde ministerstvo se svou iniciativou uspělo. Třeba v Duchcově vyhlášku zrušili sami a následně vydali novou s úpravami. 

„Nově už je možné sedět na stavebních prvcích. Lidé ale nesmějí nosit na veřejná prostranství nábytek nebo grily, což se u nás často dělo,“ řekl starosta Zbyněk Šimbera. Vyhlášku upravili třeba i v Bílině (o problému také v článku Města odmítají zrušit „protivysedávací“ vyhlášku. Pomáhá nám, namítají).