Vizualizace budoucího domu pro seniory U svaté Anny. | foto: město Postoloprty

Postoloprty vybudují domy pro seniory, ten současný připomíná ubytovnu

  • 0
Město Postoloprty připravuje výstavbu dvou domů s pečovatelskou službou. Stav stávajícího domu pro seniory je totiž katastrofální a už vůbec nevyhovuje potřebám jeho obyvatel.

Dům ve Smetanově ulici s patnácti bytovými jednotkami připomíná spíše ubytovnu, prostory nejsou bezbariérové a jednotlivé byty nemají vlastní sociální zařízení.

O nutnosti vylepšení podmínek se mluví ve městě už několik let. Město chce využít dva bytové domy, které před časem odkoupilo od soukromých majitelů.

„Nyní jsme ve fázi přípravy projektové dokumentace, na kterou jsme uvolnili 1,6 milionu korun,“ uvedl starosta Zdeněk Pištora (Občané pro město a venkov – nez.) s tím, že jde o jednu z priorit.

„Připravena by měla být letos na jaře a zažádáme o vydání stavebního povolení. Pokud vše půjde podle plánu a podaří se vysoutěžit zhotovitele napoprvé, k realizaci by mělo dojít v příštím roce,“ dodal Pištora.

Jeden objekt stojí přímo na Mírovém náměstí a druhý o pár metrů dál u autobusového nádraží.

„Dohromady budou mít patnáct jednotek, které budou plnohodnotnými byty, a včetně společenské místnosti a prostory pro další služby, například prádelnu,“ poznamenal Pištora.

Náklady nejsou ještě známy, teprve vzejdou právě z projektové dokumentace, ovšem podle starosty to může být i několik desítek milionů korun. Město se pokusí získat dotaci.

Poté, co se senioři do nových bytů přestěhují a stávající dům s pečovatelskou službou osiří, město ho plánuje také opravit a rozšířit tak kapacitu této služby.