Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Firma při stavbě parkoviště v Ústí poškodila kořeny deseti stromů

  • 3
Jedné z nejznámějších stavebních firem v Ústí nad Labem, Severočeské stavební, se může dost prodražit zhotovení parkoviště v ústecké části Skorotice. Firma při zakázce za necelý půl milion korun narušila kořeny několika stromů, za což jí v případném správním řízení hrozí až dvojnásobná pokuta.

"Maximální výše pokuty činí milion korun," potvrdil tiskový referent ústeckého magistrátu Karel Rouč. Magistrát už událost prověřuje.

"Stavba byla provedena podle projektové dokumentace. Než s námi bude vedeno správní řízení, tak bych se k tomu nechtěl vyjadřovat," vyjádřil se zdrženlivě jednatel a většinový majitel Severočeské stavební Vítězslav Chalupecký.

Stavební stroje narušily během prvních, výkopových prací na stavbě kořeny desítky stromů tamější aleje.

"Všechny kořeny ve výkopu jsou přesekané, a to i kořeny s průměrem větším než deset centimetrů. Rány jsou roztřepené, neošetřené. Některé kořeny jsou zjevně vytržené z kořenové báze," stojí ve zprávě z předběžného šetření odboru životního prostředí, kterou má MF DNES k dispozici.

Stroje přesekly kořeny osmi lípám, jednomu jírovci a jedné vrbě. "Jsou chycené kořeny bokem, nebyly to ty, které jsou hlavní a zapuštěné do země," přiblížil starosta centrálního městského obvodu Jan Tvrdík. Obvod je investorem stavby, platí za ni 453 tisíc korun.

Magistrát shromažďuje podklady

Přestože jsou hlavní kořeny neporušené, podle neoficiálních informací z magistrátu je jednou z variant i pokácení zasažených stromů. O tom rozhodne magistrát během příštích dnů či týdnů, stejně jako o případném zahájení správního řízení.

"V současné době odbor životního prostředí magistrátu shromažďuje podklady," sdělil referent Rouč.

"Uvidíme, s čím přijde magistrát, a samozřejmě se k tomu postavíme čelem," dodal k tomu šéf firmy Chalupecký.

Parkoviště nabídne jedenáct parkovacích míst v bezprostřední blízkosti skorotického hřbitova. Parkoviště už je hotové, čeká však na kolaudaci.

Společnost Severočeská stavební je známá především tím, že ji roky vlastnil jeden z nejsilnějších zákulisních hráčů krajské politiky Patrik Oulický, dříve člen ODS. "Firma už nějaký rok patří z větší části mně, pan Oulický nemá ve firmě žádný podíl," zmínil Chalupecký.