Letos si svět připomíná 150 let od narození indického duchovního vůdce Mahátmy Gándhího. K výročí vyrobila duchcovská porcelánka sošku, jejíž sádrové formy ukazuje modelér Miroslav Mráček.

Letos si svět připomíná 150 let od narození indického duchovního vůdce Mahátmy Gándhího. K výročí vyrobila duchcovská porcelánka sošku, jejíž sádrové formy ukazuje modelér Miroslav Mráček. | foto: Royal Dux

Duchcovská porcelánka vyrobila sošku Gándhího, znovu po devadesáti letech

  • 0
Po téměř 90 letech vyrobila duchcovská porcelánka Royal Dux Bohemia znovu sošku indického duchovního vůdce Mahátmy Gándhího. Vznikla u příležitosti 150. výročí narození muže, který dovedl Indii k nezávislosti a byl tam neformálně nazýván Otcem národa.

Více než kilogram vážící a 22 centimetrů vysoká porcelánová figura Gándhího čtoucího knihu poprvé vznikla v duchcovské manufaktuře už na začátku 30. let minulého století.

Soška byla dokonce svého času zmiňována v různých souvislostech v tisku, třeba v dubnu 1932 v Duchcovských novinách. Až teď se však podařilo také rozluštit, kdo tehdy zhotovil formy pro její výrobu.

„Soška byla označena jako model 3245, číslem 22 a v matriční knize u ní byla uvedena značka písmene W, možná tedy od jména Wanke,“ vypráví mluvčí porcelánky Libuše Maxová.

„Jména modelérů se však tehdy nezaznamenávala, proto v tomto ohledu panovala nejistota,“ doplňuje Maxová.

Nedávno se však přišlo na to, že písmeno W je ve skutečnosti M.

Mahátma Gándhí

  • Narodil se 2. října 1869 v Pórbandaru v indickém státě Gudžarát.
  • Jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického hnutí za nezávislost.
  • Prosazoval filosofii aktivního, avšak nenásilného odporu.
  • Je znám pod přízviskem mahátma „Velký duch“, které mu dal indický básník Rabíndranáth Thákur.
  • V Indii se neformálně nazývá „Otec národa“.
  • Památku narození Gándhího - 2. říjen - ustanovila Organizace spojených národů jako „Mezinárodní den nenásilí“.

„V červnu získala porcelánka patnáct kusů sádrových forem k výrobě figury Gándhího od akademické sochařky Olgy Müllerové. Pocházejí z její pozůstalosti a porcelánce je darovala její dcera Eva Brázdová,“ přiblížila mluvčí společnosti.

Získaných forem se ujal současný modelér porcelánky Miroslav Mráček a spolu s dalšími kolegy se pustil do zhotovení nové figury Mahátmy Gándhího.

Po téměř 90 letech tak opět spatřila světlo světa.

„A tentokrát i se skutečným jménem autorky,“ doplnila Maxová.