Ústecký hejtman Jan Schiller (ANO) při lednovém představení strategie očkování...

Ústecký hejtman Jan Schiller (ANO) při lednovém představení strategie očkování proti nemoci Covid - 19 v Ústeckém kraji. Po jeho pravici sedí, dnes již odvolaný, generální ředitel Krajské zdravotní Aleš Chodacki | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Poradkyně ústeckého hejtmana rezignovala kvůli skandálu se smlouvou

  • 8
Kvůli smlouvám v Krajské zdravotní (KZ), která sdružuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, odešla ze svého místa poradkyně hejtmana Vladislava Marschallová. Podle slov dnes už bývalého šéfa představenstva KZ Jindřicha Zetka pobírala měsíčně plat ve výši 130 tisíc korun za poradenství, které nevykonávala.

Když smlouvu Marschallové, jinak i místopředsedkyně krajské organizace ANO, Zetek objevil, představenstvo KZ odvolalo generálního ředitele KZ Aleše Chodackiho, jenž byl za její podpis podle členů představenstva odpovědný. Radní kraje následně sesadili samotného Zetka.

„Během prověřování jsem byl obeznámen personalistkou KZ, že smlouvu pro paní Marschallovou, která je předmětem mediálního humbuku, uzavřela na základě přímého pokynu od odvolaného předsedy představenstva Jindřicha Zetka,“ uvedl ke kauze v KZ hejtman Jan Schiller (ANO).

„Nechápu jeho výroky. Tato informace je pro mne docela zásadní a nerozumím tomu, proč představenstvo KZ o tom nikoho neinformovalo. Trošku to zavání tím, že pan Zetek předpokládal, že nás bude nějak vydírat. Moc tomu nerozumím,“ doplnil dále Schiller.

Odvolaný Zetek to striktně odmítl. „Stal jsem se předsedou představenstva 23. listopadu a 24. listopadu už ta smlouva byla podepsána. Jak bych to stihl? Jim uniká podstatná věc. Není problém, že někdo s někým uzavřel smlouvu, problém je, že smlouva nebyla plněna a paní Marschallová dostávala nemalé peníze,“ reagoval Zetek.

Minulý týden představenstvo KZ, jejímž jediným akcionářem je Ústecký kraj, odvolalo ředitele Aleše Chodackiho, nato byl odvolán Zetek. Podle Zetka Chodacki uzavřel nestandardní smlouvu s Marschallovou na šestimístnou částku měsíčně. V pátek Zetek v celé kauze na Chodackiho a Marschallovou podal trestní oznámení.

Prověrka poradenských smluv

Opoziční Piráti, ale i koaliční ODS, chtějí prověřit poradenské smlouvy v okolí hejtmana. Kvůli kauze Piráti vyzvali, aby v KZ proběhl nezávislý audit. 

Protože celou situaci považuje za nepřijatelnou i krajské ANO, poradkyně ukončila dohodou svoji pracovní smlouvu. 

„Skončí na pozici mé poradkyně i na pozici krajské místopředsedkyně ANO, což se také stalo. Měli jsme koaliční jednání s partnery a bylo to vyhodnoceno jako dostatečná sebereflexe,“ sdělil Schiller a dodal, že nemá problém se zveřejněním smluv poradců na kraji.

„Jediný, kdo odmítl zveřejnit svou smlouvu, je paní Marschallová, které to poradil právník. Smlouvy, které jsou uzavřeny na krajském úřadě asi není potřeba prověřovat, protože ty jsou tady uloženy a jsou podloženy výkazy prací,“ řekl.

Krajská ODS chce po vedení ANO, aby uklidnilo situaci a skandály nepoškozovaly práci koaličních partnerů. 

„Aby se takové věci neopakovaly, stanovili jsme si mantinely, které se týkají KZ. Na pátém členovi představenstva, který zatím chybí, se všichni tři zástupci koalice shodneme. A bude to nezávislý a erudovaný člověk. Budeme také od představenstva každý měsíc chtít v radě informace, abychom měli přehled. Také chceme doložit všechny smlouvy, které v KZ jsou a dát vše do pořádku,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS).