Roudnice nad Labem

Roudnice nad Labem | foto: Karel Pešek, MF DNES

Politik na dvou židlích: v Hrobcích dělá starostu, v Roudnici místostarostu

  • 0
Starosta Hrobců na Roudnicku Luboš Matek se po volbách dostal do kuriózní situace. Vedle Hrobců stojí ještě v čele další obce - Roudnice nad Labem. Ta navíc pro Hrobce přeneseně vykonává některé úkony státní správy.

V Roudnici nad Labem Matek působil už v minulém volebním období jako místostarosta za US-DEU. Mezi tím se přestěhoval do Hrobců, kde v letošních komunálních volbách kandidoval za sdružení Společně pro rozvoj Hrobců a Rohatců. Ve volbách uspěl a nové zastupitelstvo ho zvolilo starostou.

Jenže v Roudnici nad Labem se ještě nové zastupitelstvo nesešlo. Krajský soud totiž v jednom z roudnických okrsků nařídil v souvislosti s kupčením s hlasy opakování voleb. To se uskuteční až 8. ledna. Matek tak zůstává místostarostou a jeho pravomoci dokonce vzrostly.

"Starému zastupitelstvu vypršel mandát 15. října ke dni voleb, nové zastupitelstvo se nejspíš sejde až na konci ledna. Do té doby má rozšířené pravomoci rada města," popsal situaci v Roudnici její starosta Josef Bakeš.

Protože zastupitelstvo neexistuje, Matek na svou funkci podle zákona navíc nemůže ani rezignovat.

"Jsem v obou funkcích, ale dá se to zvládnout. Ne že by v Roudnici nebylo co řešit, ale je tam starosta, druhý místostarosta, rada města. Nevidím v tom problém, spíš zajímavý paradox," řekl k tomu Matek.

Hrobce a Roudnice nad Labem mají v čele stejného člověka

,