Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Kriminalista bral peníze za spolupráci s podsvětím, píše žalobce

  • 12
Bývalý ústecký kriminalista Michal Havel se bude u ústeckého soudu zpovídat z nakládání s pervitinem, kokainem a také toho, že na úplatcích převzal nebo žádal skoro půl milionu korun. Vyplývá to z obžaloby, kterou získala MF DNES. Spolu s ním půjdou před soud další čtyři lidé, jež se měli na jeho činech podílet.

Kauzu bude projednávat ústecký okresní soud. „K síle důkazů se omezím na sdělení, že pokud by důvody pro podání obžaloby nebyly dány, tak bych ji nepodal,“ uvedl státní zástupce Radek Bělor, který případ k soudu poslal.

Případ už má přiděleného soudce, termín začátku procesu však zatím ještě jasný není. „Věc byla přidělena soudci Pavlu Kudělovi, hlavní líčení prozatím nařízeno není,“ potvrdila Lucie Dipoltová ze sekretariátu předsedy okresního soudu.

Podle spisu inkasoval 150 tisíc za informace

Z obžaloby vyplývá, že závažnější jednání se v případě tehdejšího policisty Havla týkalo korupce než drog. První případ je z přelomu let 2011 a 2012, kdy Havel podle státního zástupce skrz prostředníky přijal úplatek 150 tisíc korun.

„Za to, že bude jako příslušník policie informovat Alexandra J. o chystaných úkonech policie proti jeho osobě v souvislosti s jeho trestnou činností týkající se obchodu s omamnými a psychotropními látkami,“ stojí v obžalobě. Alexandra J. totiž policie vyšetřovala kvůli pervitinu.

Podobně Havel počátkem loňského roku podle obžaloby inkasoval 200 tisíc od dealera Pavla K. Kriminalista muži podle státního zástupce slíbil, že se postará o odložení trestního oznámení, jež na něj bylo podáno. Jenže Havel muže podvedl, neboť „oznámení nebylo ve skutečnosti nikdy na Policii ČR podáno“.

Inspekce u policisty v bytě našla 20 gramů kokainu

Přibližně ve stejné době pak kriminalista podle obžaloby vymyslel, jak si přijít na dalších 100 tisíc. Doslechl se, že jeho známý Aleš K. má potíže, protože dluží 1,5 milionu, ale není v jeho možnostech je uhradit. Havel mu podle spisu nabídl, že ho za sto tisíc dluhu zbaví.

Plán byl, že Aleš K. podá na věřitele trestní oznámení, že ho vydírá. Případ by si převzal sám Havel, který by při vyšetřování dosáhl toho, aby věřitel od zbytku splátky upustil. Z dohody ale sešlo, protože Aleš K. „nabídku nevyužil“.

V drogové části kauzy zčásti figuruje stejný Aleš K. V listopadu 2013 mu policista Havel podle obžaloby předal dva gramy pervitinu. Vedle toho pak Havel u sebe doma pro Petra H. schovával 20 gramů kokainu, který u něj po zatčení loni v létě našla Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Obžaloba se opírá o výpovědi svědků, odposlechy i fyzické důkazy. Havel při výsleších inspekcí výpovědi svědků označil za lež a pomstu pachatelů, které jako kriminalista zaměřený na drogové delikty vyšetřoval. K zajištěnému kokainu u sebe doma a žádosti o 100 tisíc za zahlazení dluhu odmítl vypovídat.

U policie pracoval sedm let a byl dobře hodnocený

Havel u policie pracoval sedm let. Jako kriminalista platil za výkonného a kariérně rychle postupoval. Nadřízení ho hodnotili velmi dobře, často dosáhl i na finanční odměny.

Šéf ústecké policie Vladimír Danyluk proto neskrýval údiv, když inspekce Havla zatkla. „Pro mě a pro nás všechny to bylo překvapení,“ řekl tehdy. Soud ho tak bude zajímat. „Pokud budu tady, tak se určitě na soudní řízení půjdu podívat. A myslím si, že nebudu sám,“ řekl.

Havlovi za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, přijetí úplatku a podvod hrozí v případě uznání viny až deset let vězení.