Bývalý policista Roman Majerník. (25. června 2009)

Bývalý policista Roman Majerník. (25. června 2009) | foto: Martin Adamec, MAFRA

Expolicista souzený za korupci navštěvoval kanceláře vyšetřovatelů

  • 0
Bývalý teplický kriminalista Roman Majerník, který musel od policie odejít kvůli korupční kauze, chodil až do tohoto týdne dál do kanceláří vyšetřovatelů. Vedení teplické policie o tom nevědělo a Majerníkovy návštěvy, při kterých se mohl dostat k citlivým informacím, po upozornění MF DNES zatrhlo.

Majerník nyní stojí před soudem s obžalobou, že v létě 2006 dostal od známého 30 tisíc korun za to, že pro něj při vyšetřování případu vymohl od dlužníka 120 tisíc. Kromě toho je jedním ze tří policistů obžalovaných z toho, že nutili podnikatele od roku 2006 do listopadu 2007 platit statisícové částky za slib beztrestnosti.

Roman Majerník

Po odchodu od policie založil firmu R.O.M.A. Trade, která se věnuje opravám a revizím strojů, ale v předmětu podnikání má uvedenu i ostrahu majetku a osob.

V době, kdy pracoval u policie, nakoupil pozemky skoro za milion.

Jeho jméno figuruje celkem ve třech korupčních kauzách.

"Ano, byl tady. Kamarádili jsme spolu. Takže přišel, vykouřili jsme cigaretu a šel. Bavili jsme se jen o soukromých věcech," potvrdila Majerníkovu návštěvu ve své kanceláři policistka z teplické hospodářské kriminálky Marie Samková.

Zkušený vyšetřovatel Majerník se tak například mohl v nestřeženém okamžiku dostat do počítače a vyhledat si informace, které by se mu hodily. "To bych nikdy nedovolila," odmítla takovou možnost Samková.

Vladan Brož z organizace Transparency International označil kontakty souzeného člověka s policií za nežádoucí. "A to nejen v kanceláři. Problematické jsou i jinde v soukromí," říká Brož.

Podle něj hrozí, že by policisté kvůli osobním vztahům mohli sdělit víc, než je správné. Bývalý kriminalista by navíc v policejní kanceláři mohl získat důležité informace třeba i jen z volně odložených dokumentů. "Takoví lidé jsou obvykle zběhlí a citliví s ohledem na svou praxi ve sbírání informací," upozorňuje Brož.

Dřív by mohl jen k výslechu, říká náměstek krajského ředitele

Vedení teplické policie informace MF DNES o návštěvě Majerníka u Samkové překvapily. "Je to nevhodné a já se na to podívám," reagoval náměstek teplického policejního ředitele Jaroslav Jedlička. To ještě doufal, že byl Majerník v policejní budově kvůli výslechu.

"Měl jste pravdu, byla to soukromá návštěva, stalo se. Kázeňský prohřešek v tom nespatřuji, je to morální věc. Dotyčnou jsme ale upozornili, že některé věci nejsou vhodné. Soukromé záležitosti si mají vyřizovat někde jinde," konstatoval poté, co se s policistkou sešel. 

Styky kriminalistky a souzeného muže v budově okresního ředitelství policie udivily i náměstka krajského policejního ředitele Bohumila Kotase. "Ta Samková nemá pud sebezáchovy. Tohle by dřív nebylo myslitelné. Takové osoby mohly do budovy policie jen kvůli výslechu nebo jiným služebním záležitostem," řekl Kotas.