Jeden ze čtyř požárů stohu na Chvojensku.

Jeden ze čtyř požárů stohu na Chvojensku. | foto: Michal Mikšovský, HZS Ústeckého kraje

Palič sena zůstane nepotrestaný, policii chybí důkazy

  • 0
Policie odložila případ požárů stohu sena u obce Velké Chvojno na Ústecku. Neznámý žhář jej na přelomu roku čtyřikrát zapálil. I když vyšetřovatelé podezírají jednoho z místních, jenž podle jejich soudu za požáry stojí, usvědčující důkazy chybí.

Viník tak dosud zůstává nepotrestaný. "Případ jsme odložili, protože se nám nepodařilo nalézt viníka," uvedl Josef Zitko, šéf obvodního oddělení Chlumec, kam obec Velké Chvojno spadá.

Poprvé začal stoh nedaleko Lučního Chvojna hořet loni 7. listopadu, podruhé o sedmnáct dní později. Další dva ohně vzplály 3. ledna a naposledy 12. ledna. Od té doby je klid. "Už tři měsíce nám tady nehoří," potvrdil Zitko.

Policisté zjišťovali, jestli seno nezapaloval někdo ze sousedů. Hasiči totiž vyjeli opakovaně na stejnou louku patřící jednomu zemědělci z Velkého Chvojna. Podle informací redakce padl hlavní stín podezření na jednoho z místních dobrovolných hasičů. K jeho osobě policii přivedla řada nepřímých důkazů, usvědčující důkaz ovšem mužům zákona v ruce chyběl.

Policie věc prověřovala s podezřením na poškození cizí věci. "Nějaké kroky jsme podnikli, ale konkrétní osobu jsme neobvinili. Nepovedlo se prokázat, že se dotyčný dopustil trestné činnosti," přiblížil Zitko.

Historie se opakuje

Škoda na balících sena dosáhla sumy necelého sta tisíc korun. K tomu je však nutné připočíst i náklady za výjezdy policie, hasičů a refundaci mezd dobrovolných hasičů, kteří se na hašení ohně podíleli a jež hradí obec Velké Chvojno. "Jde o částky nad deset tisíc korun," přiblížil už dříve starosta obce Václav Svoboda.

Policie má místo, kde k požárům došlo, stále pod kontrolou. "Stále ho monitorujeme pro případ výskytu dalšího požáru," prozradil šéf chlumeckých policistů.

Scénář nedávných žhářských útoků se podobá těm, které policie vyšetřovala před pár lety. Tehdy hořelo dvakrát seno na louce blíže k Velkému Chvojnu, přičemž poškozeným byl stejný zemědělec. I tenkrát požáry z ničeho nic ustaly a kriminalistům se nepodařilo viníka dopadnout.