Stromy šly k zemi v týdnu od 17. do 23. dubna, za 120 tisíc korun je pokácela firma P-EKO.

Stromy šly k zemi v týdnu od 17. do 23. dubna, za 120 tisíc korun je pokácela firma P-EKO. | foto: David Daduč

Firma při stavbě stání pro auta přesekala kořeny, alej u hřbitova padla

  • 2
Ústecký centrální obvod musel nechat pokácet valnou část aleje, která lemovala zeď hřbitova v části Skorotice. Jedna z nejvýznamnějších stavebních firem ve městě Severočeská stavební totiž při pracích na vybudování jedenácti parkovacích míst narušila kořeny deseti stromů tak, že hrozil jejich pád.

"Podle znaleckého posudku byla statika stromů narušena takovým způsobem, že hrozilo statické selhání i za běžných klimatických podmínek, a to prakticky kdykoliv," uvedl tiskový referent magistrátu Karel Rouč.

Obvod nechal pokácet osm lip, jeden jírovec a jednu vrbu. Pohled na pařezy prozrazuje, že stromy byly jinak zdravé. Firma alej poškodila v lednu, kdy zahájila výkopové práce.

"Všechny kořeny ve výkopu jsou přesekané, a to i kořeny s průměrem větším než deset centimetrů. Rány jsou roztřepené, neošetřené. Některé kořeny jsou zjevně vytržené z kořenové báze," píše se ve zprávě odboru životního prostředí ústeckého magistrátu, kterou má MF DNES k dispozici.

Magistrát zahájil správní řízení, v němž rozhodne o sankci pro firmu. "Maximální výše pokuty činí milion korun," poznamenal referent Rouč.

Pokuta může být vyšší než cena zakázky

Správní řízení má skončit nejpozději do poloviny července. Vzhledem k možné výši pokuty může firma na vybudování parkoviště nakonec i prodělat, protože za jeho zhotovení inkasovala 453 tisíc korun. Parkoviště už je hotové a zkolaudované.

Severočeská stavební se k případu staví zdrženlivě. "Až proběhne správní řízení, tak uvidíme, na čí straně bylo pochybení," sdělil většinový majitel a jednatel společnosti Vítězslav Chalupecký. "Uvidíme, s čím přijde magistrát, postavíme se k tomu čelem," dodal.

Je možné, že magistrát firmě v rámci správního řízení uloží, že bude muset vysázet nové listnáče. "Výsadba nových dřevin bude předmětem probíhajícího sankčního řízení," naznačil Rouč.

Severočeská stavební platí za jednu z nejvýznamnějších stavebních firem ve městě. Současně proslula tím, že ji roky vlastnil jeden z nejvýraznějších zákulisních hráčů krajské ODS Patrik Oulický. Nějakou dobu už mu ale nepatří a Oulický mezitím také vystoupil z ODS.

"Firma už nějaký rok patří z větší části mně, pan Oulický v ní nemá žádný podíl," potvrdil Chalupecký.