Podbořany

Podbořany | foto: Tomáš Kassal, MF DNES

Vyšetřování skončilo, parcely v Podbořanech na Lounsku opět zlevňují

  • 4
Město Podbořany po roce snížilo cenu parcel pro výstavbu rodinných domů v lokalitě Liška ze 427 korun na 300 korun za metr čtvereční. Podle radnice nebyl o pozemky zájem. Jde přitom o ty samé, kvůli nimž vedení města a někteří zastupitelé v minulosti čelili policejnímu vyšetřování, zda neprodávají moc levně.

„Je to jednoduché. Když jsme navýšili cenu za tyto pozemky, přestal o ně být zájem. Proto jsme se vrátili k ceně 300 korun. Pro město je nehospodárné, aby nám pozemky ležely ladem,“ říká starosta města Radek Reindl (ODS).

V minulosti už město tyto pozemky za 300 korun (bez DPH) prodávalo a za tuto cenu se podařilo udat devatenáct parcel. Loni v červnu částku město zvedlo na 427 korun (bez DPH) za metr čtvereční.

Za tuto navýšenou sumu už se podařilo prodat jediný, o zbývajících šest nebyl během dvou kol obálkových výběrů žádný zájem. Nyní se proto zastupitelé rozhodli cenu znovu snížit.

Před několika měsíci některé místní politiky prošetřovala policie kvůli podezření na údajně nevýhodný prodej těchto parcel. Trestní oznámení podal dlouhodobý kritik vedení města a soukromý developer s tím, že radnice prodává pozemky pod obvyklou cenou.

Policie letos v létě nakonec vyšetřování odložila se závěrem, že podbořanští zastupitelé zákon neporušili.

Snížení ceny si město pojistilo obsáhlým zdůvodněním

Tentokrát si nicméně snížení ceny město raději pojistilo obsáhlým zdůvodněním. V unesení zastupitelstva mimo jiné stojí: „Z pohledu města je důležitá podpora lidí, kteří zde chtějí stavět, založit rodiny a chodit do práce.“

Možnou odchylku od ceny obvyklé navíc radnice zdůvodnila nejen podporou rozvoje bydlení, ale i informací, že na pozemcích jsou podle geologického posouzení ztížené základové podmínky.

„Což z důvodu vyšších nákladů pro založení stavby domů může snižovat zájem o tyto pozemky,“ píše se dále v usnesení zastupitelstva. „Jsem přesvědčen, že obsáhlé zdůvodnění ceny je takto dostačující a obstojí,“ podotýká starosta.

Zatím v lokalitě žádný dům nestojí, podle starosty majitelé s výstavbou vyčkávali i kvůli tomu, jak dopadne policejní prošetřování. Teď už se tu ale začaly chystat některé inženýrské sítě a v příštím roce by měla být dokončena výstavba silnic.