Krytý plavecký bazén v Lounech.

Krytý plavecký bazén v Lounech. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Louny nejspíš zbourají krytý bazén. Je v horším stavu, než se čekalo

  • 2
Město Louny uvažuje o tom, že plavecká hala půjde k zemi. O tak radikálním řešení radnice uvažuje proto, že se dozvěděla o stavu ocelové nosné konstrukce, který je horší, než se čekalo. Plánovaná oprava by tudíž mohla být podstatně dražší než doposud avizovaných 135 milionů korun.

Do hry se tak dostala i varianta postavit zcela nový areál. „Než se rozhodneme, co s plaveckou halou dál, musíme zvážit několik hledisek. Především možnost získání peněz na úvěr,“ uvedl starosta Radovan Šabata

Plavecká hala

  • lounský bazén byl postavený v 80. letech minulého století
  • otevřený zůstal do poloviny letošního června
  • tradiční technologická odstávka měla skončit na sklonku prázdnin, areál ale zůstane nepřístupný i po nich

Město také zjistí, jaký dopad bude mít úvěr na jeho budoucí hospodaření. K porovnání chceme mít také ekonomiku provozu zcela nového bazénu a zrekonstruované plavecké haly,“ dodal.

Sám Šabata se více kloní k demolici a následné výstavbě nového bazénu. Dva statici totiž potvrdili značné poškození konstrukce a nedoporučují další provoz současné haly.

„Je otázkou, jaký problém se ještě objeví poté, co sundáme plášť. Pokud máme do bazénu dávat tolik peněz, raději bych postavil úplně nový,“ podotkl s tím, že definitivní rozhodnutí má padnout na zářijovém jednání zastupitelstva.

Zrezivělá ocel, nefunkční technologie

Město přitom doposud připravovalo nákladnou rekonstrukci bazénu. Při projektování ale statik zjistil značné zkorodování ocelových částí (psali jsme o tom zde). Problémy jsou i s nefunkčními technologiemi a prosakujícím dětským bazénem.

Největším nedostatkem je chybějící rekuperace, tedy systém výměníku a dalšího využití tepla. Odvětrávání vlhkosti a vzduchu se řešilo zástupnými systémy, třeba ventilátory či větráním okny.

Výstavba nového bazénu by podle odhadu projektanta vyšla na 170 milionů korun. Příští rok na jaře chtělo město zahájit renovaci, projekt počítá s vybudováním wellness centra a s výstavbou toboganu.