Žatecká škola zřídila budoucím sládkům mikropivovar, zvládne ležák i tmavé

  16:17aktualizováno  16:17
Učit se vařit pivo ve školním mikropivovaru budou nastávající sládci nebo pivovarníci, kteří studují na žatecké střední odborné škole a středním odborném učilišti SČMSD. Zařízení zhruba za 70 tisíc korun nainstaloval v odborné učebně spolupracující sládek z mosteckého minipivovaru Kahan.

Nádoby školního mikropivovaru na vaření piva nainstaloval v odborné učebně žatecké školy Lukáš Chrastina, sládek mosteckého minipivovaru Kahan, s nímž škola spolupracuje. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Školní mikropivovar se skládá se ze dvou velkých nádob a čerpadla. „Objem nádob je 70 litrů, čistého piva by mělo být kolem 45 až 50 litrů,“ popsal Lukáš Chrastina.

Fotogalerie

„V zařízení by měla jít uvařit všechna piva od klasického ležáku přes tmavé pivo po typ „ale“ a snad i IPA. Uvidíme, až to vyzkoušíme,“ dodal Chrastina s tím, že vůbec první uvařenou várkou by měla být světlá jedenáctka.

Samotné otevření mikropivovaru škola plánuje na polovinu listopadu.

„Vybavení mikropivovaru bylo z větší části pořízeno díky umístění na 3. místě v soutěži Dobrá střední škola v Ústeckém kraji 2017/2018, jež není zřizovaná krajem, a s tím spojenou finanční odměnou,“ uvedla ředitelka Stanislava Sajdlová.

Slavnost se uskuteční 16. listopadu a součástí programu bude i pivní akademie. „Rodiče našich žáků si budou moci udělat svůj recept a pod dozorem uvařit pivo,“ doplnil odborný pedagog Jaroslav Sajdl.

Tříletý učební obor výrobce potravin se zaměřením sladovník-pivovarník škola otevřela v roce 2017, nyní ho studuje sedmnáct žáků, z toho jedna dívka. Praxi žáci získávají přímo v pivovarských provozech.

„Studium by nebylo možné bez úzké spolupráce s pivovary, kde žáci vykonávají odborný výcvik. Spolupracujeme s pěti pivovary – Žateckým pivovarem, pivovary v Oseku, Lounech, Frýdlantě a Ústí nad Labem,“ dodala Sajdlová.

Minipivovarů je mnoho, vyučení sládci chybí

Otevřením oboru škola reagovala na situaci na trhu. Obrovský boom minipivovarů během minulých let totiž způsobil, že vyučených sládků je málo.

„Když jsme v roce 2009 otevírali náš minipivovar Kahan, bylo tu něco málo přes sto pivovarů, za deset let jich stovky přibyly a v současné době je jich kolem 450,“ poznamenal sládek Chrastina.

„A ke každému musíte mít sládka. Navíc velké pivovary potřebují i další odborníky do provozu. To, že je tu takový studijní obor, je jedině dobře,“ doplnil Chrastina.

Škola letos slaví šedesáté výročí od svého založení. V tomto roce byla opět navržena na cenu Škola roku 2019, nominovala ji Asociace hotelů a restaurací za přínos v oblasti gastronomie.

Největšímu zájmu se dlouhodobě těší učební obor kuchař-číšník, cukrář.

  • Nejčtenější
Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Slavia - Teplice 3:0, mistr vedl po penaltě, výhru jistil góly v závěru

Suverénní slávistická jízda nejvyšší fotbalovou soutěží pokračuje - mistr porazil na startu druhé poloviny základní...

KOMENTÁŘ: Skandální víkend sudích. Proč jsou tak trapní a dělají kiksy?

Vypadá to, že čím víc kol se odehraje, tím větší chaos bude. Pak se totiž nevyznáte, komu vlastně rozhodčí ve fotbalové...

Balutovi mohou přitížit gesta. A zasáhl vůbec Kodeš slávistu Olayinku?

Rumunský fotbalista Alexandru Mihail Baluta z Liberce po červené kartě odcházel ze hřiště, palcem pravé ruky si třel o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z Korkiakoskiho se stal v Česku profík: Vše předčilo moje očekávání

Když poprvé uslyšel o nabídce z Litoměřic, sedl Markus Korkiakoski k internetu a zjišťoval cokoliv o městě a...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

  • Další z rubriky

Shoda pachových stop přispěla k usvědčení vraha i z loupežného přepadení

Milan Oračko, jenž si nyní odpykává patnáctiletý trest za vraždu družky, dostal u mosteckého okresního soudu i...

Kamery pomohly chytit lupiče, Teplice jich mají 44 a přibudou další

Kamerový systém si kdysi Teplice pořídily jako jedno z prvních českých měst. Původní analogové zařízení, které už bylo...

Dlužníkovi z Chomutova nepomohlo ani skrývání za mořem, dopadli ho v USA

Kriminalistům se podařilo ve spolupráci s americkými orgány vyhledat 55letého muže původem z Chomutova ve Spojených...

Za odklonění majetku kvůli dluhům po otci dostal politik s matkou podmínky

S podmíněnými tresty odešli od soudu ústecký opoziční zastupitel Jan Hrouda a jeho matka Eva. Žena podle spisu po smrti...

TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou
TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou

Tamara Klusová – zpěvačka, autorka knížky, manželka oblíbeného muzikanta, ale hlavně trojnásobná maminka. Jaké bylo její vlastní dětství, kde dobíjí baterky a jaké porody se svými dětmi prožila? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Najdete na iDNES.cz