V Ústí nad Labem je 109 míst, kde se podle vyhlášky města smí provozovat hazard. Ilustrační snímek

V Ústí nad Labem je 109 míst, kde se podle vyhlášky města smí provozovat hazard. Ilustrační snímek | foto: Martin Mráz, MAFRA

Iniciativy sbírají podpisy za referendum o zavření 109 ústeckých heren

  • 7
Členové ústeckých iniciativ se spojili, aby z města vyhnali provozovatele heren. Sbírají podpisy potřebné pro vyvolání referenda o zákazu automatů a loterijních a videoterminálů v Ústí nad Labem. Potřebují sehnat podpis zhruba 7,5 tisíce Ústečanů.

"Celorepublikové řetězce heren, které nemají s Ústím nad Labem nic společného, z obyvatel města ročně odsávají obrovské množství peněz. Ty by mohly být utraceny u místních poctivých firem a obchodníků, kteří neprovozují podnikání s drtivým sociálním a ekonomickým dopadem na společnost," říká hlavní představitel iniciativy Ústí BEZ hazardu Václav Pištora.

Petice za referendum proti hazardu v Ústí nad Labem

V Ústí je 109 míst, kde lze podle městské vyhlášky provozovat hazard.

Iniciativa Ústí BEZ hazardu upozorňuje na škodlivý vliv hazardních her, které jsou spojeny se závislostmi či kriminalitou.

Petiční archy na vyvolání referenda o plošném zákazu hazardu nabízí iniciativa k podpisu na 12 místech v Ústí (jejich seznam zde).

Spřátelená iniciativa Bijte na poplach archy šíří po Doběticích, Stříbrníkách či v okolí obchodních center.

Se sběrem podpisů pomáhá také hnutí PRO Ústí.

Iniciativa Ústí BEZ hazardu se záměrem vyvolat referendum přišla loni na podzim a časem se k ní připojilo více občanských subjektů. Na poslední tři týdny pomáhá se shromažďováním podpisů iniciativa Bijte na poplach, která se zrodila během krize Činoherního studia, na jehož podporu sebrala v ulicích Ústí nad Labem zhruba 8 tisíc podpisů.

"Považujeme vyvolání referenda o hazardu za stěžejní pro další směřování města. Je alarmující, že ve městě s tolika neřešenými sociálními problémy je 109 heren," uvedl za iniciativu Bijte na poplach Martin Nosek.

Iniciativa Bijte na poplach shromáždila na dvě desítky dobrovolníků a brigádníků, kteří šíří po městě petiční archy a nabízí je lidem k podpisu. Sběr podpisů chtějí iniciativy skončit k 15. květnu, aby měl magistrát dost času ověřit je před zastupitelstvem 3. června a referendum se mohlo konat souběžně s podzimními komunálními volbami.

Zatím chybí pět tisíc podpisů

Zhruba 7,5 tisíce ověřených popisů je potřeba, aby byla petice požadující vypsání referenda pro politiky závazná. Iniciativa chce mít ale rezervu a hodlá jich shromáždit 9 tisíc. Na arších se jich zatím sešlo přibližně 2 200.

"Zda stihneme sehnat potřebný počet podpisů, to záleží pouze na Ústečanech, jestli přiloží ruku k dílu," poznamenal Pištora.

Jestli se vyhlášení referenda podaří prosadit a přijde k němu dost lidí, jeho výsledky budou pro politiky směrodatné. Pokud by se pak lidé vyslovili pro zákaz hazardu, město by ho muselo vyhláškou zajistit.

Radnice vytvořila pracovní skupinu, sešla se jednou

Radnice zatím volí jinou cestu. Primátor nechal zřídit ze zástupců radnice, neziskových organizací i iniciativ pracovní skupinu, která možnost regulace prověří. "Předpokladem je, že skupina vyhodnotí současný stav a zhodnotí možné varianty," sdělila mluvčí města Romana Macová.

Skupina se však zatím sešla jen jednou. Iniciativa Ústí BEZ hazardu ji pokládá za zbytečnou. "Té skupině nepřikládám žádnou váhu a zvažuji, že se jí už nezúčastním," poznamenal Václav Pištora z iniciativy.

Pracovní skupina totiž sdružuje také zástupce hazardního byznysu v čele s Marianem Faberem, který je hlavou firmy Wekosa, největšího řetězce, který v Ústí provozuje herny.

Pořad Reportéři ČT upozornil, že výstupem skupiny může být jen omezení hazardu v podnicích, kde už prakticky žádné automaty nejsou. Tedy omezení, které se nijak nedotkne firmy Wekosa.

Radní Pavel Dlouhý z ČSSD naopak v pořadu uvedl, že radnice připraví vyhlášku, která hazard zakáže úplně. "Připravíme ještě letos návrh novely vyhlášky regulující hazard a ta novela bude obsahovat plošný zákaz automatů," řekl Dlouhý.